А ви були тут?

Ці розкішні речі – з бабусиних-прабабусиних скринь, з-під рук талановитих прадідів-майстрів. Мовою  краси, яка називається мистецтвом, виписували-вимальовували життя нашого народу, звичаї, обряди, історію. Передавали від роду до роду традиції народних ремесел, у яких талановита, бездонна душа українців.

Багатюща збірка Музею українського народного декоративного мистецтва, який нині відзначає своє 50-річчя, має  понад 75 тисяч творів від  XV століття до наших днів.

А починається його історія з 1954 року, коли з Київського державного музею українського мистецтва виокремили унікальну колекцію творів народного мистецтва та художньої промисловості, яку започаткували видатні діячі музейної справи Микола Біляшівський та Данило Щербаківський. На основі цієї колекції і створено Державний музей українського народного декоративного мистецтва. Він розмістився на території Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Музей експонує всі види народного та професійного декоративного мистецтва.  Хто приходить сюди,  поринає у світ вишивки, ткацтва, килимарства, кераміки, різьблення та розпису на дереві, художнього скла, фарфору, писанкарства, художнього металу, декоративного розпису, українського народного одягу, іконопису.

У колекції вишивки – майже 28 тисяч творів XVIII-XX століть. Рушники,  чоловічі й жі-ночі сорочки, інший народний одяг, речі з домашнього вжитку всієї України.
Дуже багата колекція церковного шитва.

Представлено й традиційне жіноче та чоловіче вбрання XIX– початку XX століття.

А які писанки – очей не відведеш! Ніде так не розвинулося писанкарство, як у нас, стало  своєрідним символом України. У музеї – майже 4 тисячі писанок з різних куточків України: розмаїття орнаментів-мотивів, кольорових поєднань і смаку  диво-майстрів.

Раритети музею – дерев’яний різьблений хрест 1576 року в срібній оправі, глиняні кахлі XV-XVIII століть, козацькі люльки та порохівниці,  шовкові ткані пояси XVIII століття…

У музеї – найбільша в Україні збірка картин народного художника України Марії Приймаченко – понад 500 казково-фантастичних композицій. В окремій залі – полотна народного художника Катерини Білокур – перлини музею, що позмагаються красою з найкращими колекціями світу.

Щороку в залах музею відкривається 12-15 виставок.

А ви були тут? Передчуваю відповідь: «Були, але давно». Тож зберіться родиною вихідного дня і… А, може, комусь у будень зручніше. Обов’язково візьміть дітей із собою.

P.S. З нагоди ювілею відбулася науково-практична конференція «Роль музеїв і колекцій народного та декоративного мистецтва в збереженні та розвитку національної культури».

Презентували і збірник матеріалів наукової конференції 2002 року до 135-річчя від дня народження Миколи Біляшівського та 125-річчя від дня народження Дмитра Щербаківського «Музейна справа та музейна політика в Україні XX століття».