І дороги заасфальтують, і ліхтарі з’являться

У кожному з трьох районів нас ознайомили з тим, що зміниться найближчим часом у приватному секторі.

Михайлівська Борщагівка і Новобіличі

Інститут «УкрНДІпроект» на замовлення Святошинської райдержадміністрації розробив комплексний проект благоустрою Михайлівської Борщагівки. Проектом передбачено водопостачання і каналізування району. Тут збудують підземну каналізаційну насосну станцію з найновішим обладнанням.

Голова Святошинської райдержадміністрації Володимир Мазепа розповідає:

– У селищі Катеринівка вже працює водогінна мережа. У перспективі – проектування і асфальтування доріг у районах приватної забудови із облаштуванням пішохідних доріжок і освітлення. Перший такий комплексний проект зроблено на Михайлівській Борщагівці. Жителі її центральних вулиць 9 Травня, Якова Качури вже живуть у цивілізованих умовах. Наступного року в такому ж становищі буде вся Михайлівська Борщагівка.

Розроблено проектну документацію на водопостачання і каналізування Новобіличів, першої черги будівництва. Друга черга – спорудження гідровузла і артезіанських свердловин. Третя черга – забудова Біличів і Новобіличів. Роботи виконує концерн «Київпідземшляхбуд». Вартість першої черги будівництва 8 млн. грн., другої – 2 млн. грн., третьої – близько 10 млн. грн. Уже прокладено 22 км водогону і 1,7 км каналізації. Проектом передбачено відновлення асфальтованих доріг.

Перший заступник голови КМДА Валерій Борисов «Київводоканалу», як замовнику цих робіт, дає доручення:

– Там, де вже прокладено мережі і розрито грунтові дороги чи місцеві проїзди, їх треба заасфальтувати і зробити нормальні дороги, щоб люди не їздили по бруду і не возили його до міста. Необхідно замовити комплексний благоустрій Новобіличів. Йдеться про дорожнє покриття, освітлення, тепло-, газопостачання тощо.

На вулиці Осінній, 33, розвалений дитсадок, який починали будувати років десять тому. Щоб виправити ситуацію, «Київміськбуд» домовився з районом добудувати цей дитсадок. Навзамін будівельники отримають чотири земельних ділянки на вулицях Осінній, Строкача, Котельникова і проспекті Палладіна.

На моє запитання щодо розвитку громадського транспорту в Новобіличах Валерій Борисов відповів, що на 2005 рік планується розробка транспортної схеми мікрорайону – як сюди зручніше заїжджати і як вивозити людей до станцій метрополітену. Таке доручення дав Київський міський голова Олександр Омельченко.

Поділ

Голова Подільської райдержадміністрації Григорій Романюк розповів «Вечірньому Києву», що найперше у Києві за кошти району розпочалося на Подолі будівництво інженерних мереж у приватному секторі. Нині всі 109 вулиць малоповерхової забудови мають тверде покриття, підключено зовнішнє освітлення, будинки газифіковано, мають центральне водопостачання і телефонну мережу. Програма реконструкції розрахована до 2010 року. На її виконання потрібно до 35 млн. грн. Селище Шевченко практично благоустроєно, має непогане зовнішнє освітлення, каналізовано. Вирішується питання дорожнього покриття – де необхідно, збудують нові заасфальтовані дороги, – на це потрібно 3,5 млн. грн. Цього року район на благоустрій селища замість запланованих 2,6 млн. грн. використав 3,5 млн. Уже розроблено план детальної забудови селища Шевченка, на Замковецько-Білицькому масиві за ним уже працюють, а на житловому масиві Куренівка ці роботи заплановано на 2005 рік.