У Пущі-Водиці знімуть трамвай

На вулиці Курортній у Пущі-Водиці розглядаємо великий макет, який демонструє майбутнє курорту. Пояснення дає голова Оболонської райдержадміністрації Микола Товкач:

– На макеті показано варіант розробки детального планування розвитку і реконструкції Пущі-Водиці. Щоб чітко визначити, як розвивати цей район, ще треба порахувати, що ми хочемо тут зробити. Сьогодні ще важко сказати, скільки коштуватимуть інженерні мережі. Треба затвердити перелік об’єктів, які потребують можливого розширення і реконструкції. Тому деталі уточнюються, ми їх матимемо у грудні, і в першому кварталі наступного року винесемо на розгляд сесії Київради. Попередньо інформую про те, що в Пущі-Водиці 167 будинків приватної забудови, частина з яких мають усі мережі, а частина не має взагалі нічого. Наступного року планується підключити до газу і каналізації всі приватні будинки. Проект реконструкції обмежений заповідною зоною. Поза нею можливе будівництво і розвиток інженерних мереж за рахунок інвестицій. Існуючі бази відпочинку буде збережено і реконструйовано.

Перший заступник голови КМДА Валерій Борисов зазначає:

– Пропоную записати у протокол доручення Головному управлінню промисловості, транспорту та зв’язку КМДА та Оболонській райдержадміністрації замовити розробку транспортної схеми Пущі-Водиці зі зняттям трамвая безпосередньо на території Пущі-Водиці з тим, щоб замінити його на тролейбус чи на автобус «Євро-2» або «Євро-3». Необхідно наступного року завершити всі проектні рішення і розпочати роботи. Гадаю, що коли ми знімемо трамвай, який фактично розсікає Пущу-Водицю навпіл, з’явиться можливість залучити сюди інвесторів. За рахунок інвестицій можна буде вирішувати питання, пов’язані із наданням комунальних послуг та розширенням інженерних мереж.
Ми попросили голову району Миколу Товкача докладніше розповісти про транспортні зміни у Пущі-Водиці.

– Трамвайна лінія тут дуже стара і сильно шумить, – каже Микола Володимирович. – У курортній зоні це неприпустимо. Тому ми плануємо трамвай зняти. Хоча від площі Шевченка лінія залишиться, а кінцева зупинка трамвая буде перед в’їздом до Пущі-Водиці. А далі підуть тролейбуси і автобуси. Ми розглядаємо варіант спеціального курортного тролейбуса. Це значно поліпшить транспортне обслуговування району, оскільки екологічно чистий транспорт курсуватиме не лише центром Пущі-Водиці, а й по периметру.