Із заходу – на північ

Киянам, які живуть у центрі столиці, навіть уявити важко, що робиться на околицях столиці. Ми ж побачили все на власні очі, коли міське керівництво на чолі з першим заступником голови КМДА Валерієм Борисовим з інспекційною поїздкою оглядало північні та західні околиці Києва.

Святошинський район

У Святошинському районі в 2360 будинках приватної забудови проживає понад 10,5 тисячі киян. Це селища Жовтневе, Перемога, Святошин, Авіаселище, Катеринівка, Новобіличі, Старі Біличі та Михайлівська Борщагівка. За вікном нашого мікроавтобуса типово сільський пейзаж, у який дисонансом вписувалися новобудови – іноді це були невеликі замки, що височіли за двометровими кам’яними мурами. Поряд – зруйновані дерев’яні паркани, за якими хатинки з напівсліпими віконцями. Вузенькі дороги, деякі навіть без асфальту. Автобус ледь вписується у повороти. Таке перше враження від Михайлівської Борщагівки. Потім – Велика Кільцева дорога і вулиця Осіння в Новобіличах. Картина майже не відрізняється від попередньої, тільки тут більше напівзруйнованих будинків. Де-не-де дороги розрито: прокладають водогін. Перехожі, пропускаючи нашу колону, притискаються до парканів: тротуари відсутні. Не видно й стовпів із вуличним освітленням.

Оболонський район

Кияни завжди із задоволенням їздять у Пущу-Водицю. Сюди можна дістатися автобусом із Кільцевої дороги і трамваєм із Подолу. Курортна перлина лише нещодавно була приєднана до Оболонського району, а до того мала свою сільраду і «варилася у власному соку». Оздоровниці тут здебільшого мають загальнодержавних власників і непривабливий вигляд. Ті ж, що належать до комунальної власності міста, відремонтовано, проведено благоустрій територій. Приємне враження справляє притулок для безпритульних жінок. А в приватному секторі чимало покинутих будинків, у яких і вікон уже немає. Дорога вздовж трамвайної лінії аж ніяк не міська, вона петляє між деревами, немає тротуару. Голова району Микола Товкач розповідає нам, що у приватному секторі району 167 будинків, у них проживає 309 осіб. У Пущі-Водиці є навіть два хутори – Редьки і Микільський. До них лише електроенергію підведено, більше жодних зручностей там немає.

Подільський район

Приватний сектор району розпочинається одразу за масивом Виноградар і складається з трьох мікрорайонів: селищ Шевченка, Куренівки та Білицько-Замковецького масиву. Місцевість дуже живописна. У селищі Шевченка – три природних озера, парк. Білицько-Замковецький масив межує із заповідником «Сирецький гай». У 2157 приватних будинках мешкають майже 7800 киян. Пейзаж за вікном мікроавтобуса справляє приємне враження. Вулиці чисті, будинки охайні. Правда, паркани «різнобійні». Контейнери для сміття можна побачити часто, хоча майданчики для них не обладнано. Зупинилися ми на вулиці Кобзарській біля бювету. Голова району Григорій Романюк показує на «замок» за озером: «Власникові цього будинку ми виділили дві земельні ділянки. А він для всього селища облаштував каналізацію». Чудовий спосіб розв’язання проблеми!