«Зелений Виноградар» налаштований рішуче

Учора з самого ранку ділянку проспекту Правди від проспекту Радянської України до вулиці Порика було блоковано пікетувальниками. Мешканці чотирьох будинків, розташованих на проспекті Правди, протестують проти зведення 24-поверхового будинку. Його планують звести в єдиному сквері, що є в цьому мікрорайоні.

– Це вже друга акція протесту, – каже виконувач обов’язків голови ініціативної групи громадського об’єднання «Зелений Виноградар» Ірина Олексієнко. – Попередня відбувалася в липні. Тоді за розпорядженням міської влади будівництво припинили до узгодження всіх питань із мешканцями навколишніх будинків, а проект направили на доопрацювання. Ще в п’ятницю діяла усна домовленість між ініціативною групою й керівництвом інвестиційної компанії «Рест-Енержі» та будівельною фірмою ТОВ «Алекс-буд» про те, що будівельні роботи не продовжуватимуться.

Однак за свідченнями пікетувальників, учора о пів на шосту до  місця, де планується звести будинок прибуло близько 150 осіб охоронців і робітників. Охорона оточила будмайданчик, а робітники швидко звели паркан навколо скверика й почали вирізати дерева. За підрахунками жителів, у сквері зрізали близько 30 дерев.

– Спірні питання до цього часу з мешканцями будинку не обговорювали, – веде далі Ірина Олексієнко. – Утім, по суті, й вирішувати нічого, адже ми категорично проти зведення будинку. І це не просто наша забаганка. Окрім того, що це єдине місце в мікрорайоні, де мешканці можуть прогулятися чи відпочити, таке будівництво порушує чимало екологічних і санітарних норм.

На думку пікетувальників, процес будівництва небезпечний суто з геологічних причин, адже два будинки частково зведені на засипаному озері, й без того просідають. У кількох під’їздах через це утворилися чималі тріщини. Новий же будинок порушуватиме норми природнього освітлення квартир.

Члени ініціативної групи намагалися припинити підготовку будмайданчика, однак, за словами очевидців, охоронці побили одного з них і виштовхали за межі огородженої території. Правоохоронці, що прибули на виклик, зафіксували цей факт, склавши протокол.

Спроби наших кореспондентів отримати коментар із боку представників будівельної компанії були марними. У суцільному паркані, що огороджував ділянку розміром близько півгектара, був лиш невеликий прохід завширшки близько 50 сантиметрів, який пильно охороняють. На наші запитання чоловік на тому проході сказав, що охороняє приватну територію, а керівництво не має часу на розмови.

На час підготовки цього матеріалу в акції протесту взяли участь близько 50 осіб. Як запевнила Ірина Олексієнко, до вечора кількість пікетувальників зросте, адже більшість мешканців зараз на роботі. Аби уникнути ймовірних інцидентів, співробітники ДАІ перекрили рух на цій ділянці дороги, рекомендуючи водіям скористатися об’їзними шляхами.