Цибуля гостра, часник ярий

Щоб зберегти цибулю та часник тривалий час (а зробити це непросто), потрібно передусім правильно підібрати сорт. На зберігання цибулі значно впливає її хімічний склад: що більше у ній сухих речовин та ефірної олії, то тривалішим буде період спокою цибулини, а отже, кращою лежкість.

Відомо, що найвищий вміст сухих речовин та ефірної олії мають сорти гострої цибулі, а найнижчий – солодкої. Отже, на тривале зберігання краще закладати гостру цибулю. Щодо часнику, то ліпше зберігатиметься його яра форма. Озимий краще висадити у ґрунт восени.

Якщо ви правильно підібрали сорт, наступною умовою успішного зберігання цибулі та часнику є добре їх просушування після збирання. Спочатку цибулю сушать повітрям, температура якого 30-35оС. Якщо на вулиці суха сонячна погода, цибулю можна залишити на грядці. Рекомендують наприкінці просушування збільшити температуру до 45оС і витримувати її упродовж 8-10 год. За такого просушування гине збудник шийкової гнилі – найпоширенішої та найнебезпечнішої хвороби цибулі, що вражає її під час зберігання. Оптимально сухими цибулю та часник вважають тоді, коли вологість їх лусок становить 14-15%. Небезпечно і пересушити їх: зовнішні луски розтріскуватимуться, лущитимуться, а це сприятиме швидкому враженню хворобами.

Наступним кроком буде сортування. Перед закладанням на зберігання уважно огляньте всі плоди. Роздавлені, з товстою шийкою, механічно пошкоджені, вражені шкідниками та хворобами чи з пошкодженими зовнішніми лусками цибулини краще використати відразу. Важливо головку часнику зберегти цілою, тому одночасно із сортуванням вкладайте їх до ящиків, у яких плануєте зберігати.

Головною умовою успішного зберігання будь-яких плодів чи овочів є оптимальний режим температури. Найкраще зберігати цибулю за температури від мінус 1 до плюс 2оС або плюс 18-22оС (але не вище за 25оС). Часник найкраще зберігати за температури 1-3оС.

Щоб зменшити ризик хвороб та втрату запасних речовин у цибулинах, вологість повітря у приміщенні, де зберігають цибулю та часник має бути не більше 70%.

Де ж і як найкраще зберігати цибулини? Це залежить від того, скільки ви плануєте зберігати. Цибулю та часник у великих кількостях найкраще зберігати в підвалах на полицях шаром не більше, ніж 50 см. Головна умова – доступ повітря, тому борти полиць треба робити не із суцільного матеріалу, інакше швидко з’явиться зайва волога і виникнуть хвороби. У давнину для запобігання зайвої вологи посередині насипу ставили добре висушений сніп соломи. Нині краще зберігати цибулини в дерев’яних ящиках ємністю не більше, ніж 25-30 кг.

Часник, якщо його небагато, перед закладанням на зберігання, парафінують. Для цього цілі головки вкладають у сітки, які потім на 2-3 см занурюють у розплавлений парафін. Коли парафін захолоне, головки складають у полотняні мішечки і підвішують у сухому місці. Є ще один перевірений спосіб зберігання часнику. Його тримають у скляних банках із борошном, яким пересипають головки, при цьому верх має бути вкритий шаром не менш як 2 см.

Обов’язково перевіряйте, як зберігаються цибуля та часник. помітивши хворі плоди, одразу видаляйте їх. Однак часто перебирати овочі не варто, бо це може їх пошкодити, що сприятиме поширенню хвороб. Під час зберігання часник часто вражає так звана зелена плісень. Зубки швидко в’януть, а на їх поверхні з’являються жовто-зелені ямки і плями. Якщо не видалити вчасно хворі головки, то від них швидко захворіють й здорові. І через кілька тижнів можна втратити все, що планували зберегти. Запобігти цьому можна просушуванням часнику в добре розігрітій духовці за температури 35-40оС. Після цього зберігати його потрібно у ємкості, що добре провітрюється.

Якщо під час зберігання зубки часнику трухнуть та проростають, то щоб не втратити запаси, добре промийте його, просушіть, почистіть і перемеліть на м’ясорубці. Отриману суміш краще зберігати у скляних баночках, що щільно закриваються у морозильній камері. Таким чином збережете часник аж до нового врожаю.