Що безпечно для здоров’я?

Кажуть, що в Америці нині мода на житло, що нагадує сільські хати, які будували українці в 50-60 роках минулого століття. Звичайно, архітектура та дизайн таких будинків відповідають сучасним вимогам, а ось матеріали для їх зведення використовують лише природні. Дерев’яний будинок із глиняними стінами, побіленими крейдою або вапном, сосновою, а краще дубовою підлогою коштуватиме мільйони доларів, тому жити в екологічно чистому помешканні можуть дозволити собі лише багаті. У нас же навпаки, в моді євроремонт. Стелять на підлогу ламінант або ковралін,  роблять підвісну пластикову стелю, міняють дерев’яні вікна на склопластикові тощо. Та й ринок багатий на імпортні будівельні матеріали нового покоління – красиві, легкі, зручні в  побуті. Але чи всі ці «пластики-ламінанти» безпечні для нашого здоров’я? Про це  кореспондент «Вечірки» цікавився у фахівців Інституту гігієни та медичної екології імені О.М. Мерзеєва АМН України.

– Природних матеріалів для будівництва нині не вистачає, тому людству доводиться винаходити нові технології, – розповів доктор хімічних наук Олег Волощенко. –  Усі будівельні матеріали, які надходять на вітчизняний ринок, мають проходити державну санітарно-екологічну експертизу,  мати позитивні висновки, сертифікацію. Тому купувати такі матеріали слід у великих спеціалізованих магазинах.

Не секрет, що не всі вони  безпечні для здоров’я людини. Скажімо, якщо матеріал виготовлено на основі полімерів, він може виділяти хлористий вініл, що має алергенний та канцерогенний вплив.

– Але найбільшу загрозу мають синтетичні будівельні матеріали тоді, коли експлуатуючи їх, нехтують правилами безпеки, – розповів Олег Гнатович.– Відомо уже чимало випадків, коли під час пожежі люди гинули не від вогню, а отруївшись токсичними речовинами, що виділялися при горінні пластика чи пінопласту, яким часто утеплюють внутрішні стіни. Небезпечно також  використовувати як утеплювачі – скловату та азбест. Живучи в такому помешканні, можна «заробити» не лише алергію, а й тяжку хворобу – силікоз легень.

Пластикова підвісна стеля, звичайно, зручна в побуті: не треба час від часу білити або переклеювати, а досить раз на місяць лише помити миючим засобом. Але фахівці радять звернути увагу на повітрообмін у помешканні, адже підвісний пластик «краде» 10-15 сантиметрів висоти у кімнаті. Тому   слід  встановити ще й кондиціонер.

Найбільш екологічно чисті стіни – побілені крейдою, вапном чи білою глиною. А шпалери найкраще вибрати миючі. Звичайні ж паперові шпалери фахівці радять міняти так само часто, як змінюєте білизну, тобто в міру забруднення. Зазвичай такі шпалери переклеюють раз на рік, миючі – через п’ять років. А ось клей краще застосовувати синтетичний, а не на основі крохмалю, бо це може викликати алергічну реакцію.

Найкраща підлога – дерев’яна або з підігрівом. Але це не всім по кишені. Тому, якщо вибрали лінолеум чи модний ламінант, то не зайве поцікавитись  терміном експлуатації. З санітарної точки зору лінолеум практичніший, його  можна мити кілька разів на день. Тоді як у щілини паркету набивається бруд, який важко вичистити. Якщо у вас немає миючого пилососа, то краще відмовитись від ковраліну, адже він дуже вбирає пил та бруд, який звичайним пилососом вичистити не вдасться. До того ж синтетика електризується, що теж може негативно позначитися на здоров’ї.

Перевага склопластикових вікон над дерев’яними в тому, що вони краще утримують тепло і поглинають зовнішні шуми. Проте вони не «дихають».

Ідеальний варіант – оснастити вікна шумозахисними вентиляційними каналами. У разі їх відсутності встановити кондиціонер або частіше провітрювати кімнату.