«Зелене світло» для «Локомотива»

Завершальний ігровий день дещо змазав яскраві враження від російського чемпіонату. Бо непередбачуваним виявився не весь сезон, а двадцять дев’ять турів. Останній, тридцятий за ліком, приніс абсолютно очікувані результати. Все-таки «совковість» навіть з «європеїзованого» завдяки величезним інвестиціям чемпіонату вивітрити до кінця не вдалося.

Останні матчі завершилися так, як і передбачалося: виграли ті, хто й прагнув цього. Незважаючи на те, вдома чи в гостях виступали фаворити. Попри чутки про те, що ЦСКА завіз до Ярославля феноменальну за російськими мірками суму грошей  для стимулювання тамтешнього «Шинника», боротьба не склалася. Ще в дебюті «Локо» повів у рахунку, а до середини першого тайму все і всім уже стало ясно. Хоча, схоже, вболівальники «розв’язали» інтригу ще до матчу, заповнивши трибуни ярославського стадіону лише на половину… На жаль, зосталася без медалей і симпатична пітерська команда, в якій тон задають аж двоє наших співвітчизників – Горшков і Співак. Ні, «Зеніт», як і решта команд з чільної п’ятірки, свій матч виграв і переконливо, і в гостях. Але виграв, і також у чужих стінах, і самарський конкурент, який в підсумку обійшов пітерців завдяки ліпшим показникам у особистих зустрічах. Отже, «Локомотив» Юрія Сьоміна вдруге в історії став чемпіоном Росії. Правда, до рекорду «Спартака» йому дуже далеко – «червоно-білі» тріумфували дев’ять разів. Однак цього разу, розігравши дружню нічию із земляками-динамівцями, спартаківці задовольнилися восьмою позицією і втіхою від того, що врятували від пониження в класі одвічного конкурента. За регламентом прем’єр-лігу мають залишити «Ротор» і «Кубань», але подейкують, що кількість учасників наступного року зросте до вісімнадцяти. Найвлучнішим стрільцем чемпіонату став зенітівець Кержаков – 18 м’ячів.

30-й тур: «Динамо» — «Спартак» — 1:1 (Безчастних, 14 — П’янович, 26). «Спартак»: Ковалевський, Родригес, Дедура, Йєнчи, Ковтун, С.Ковальчук (ПАРФЕНОВ, 76), Аленичев, Шоаве, Самедов, П’янович, Кавенагі. «Москва» — ЦСКА — 1:4 (Адаму, 11 — Семак, 43, Вагнер Лав, 49, 68, Карвалью, 59). ЦСКА: Акинфеєв, Ігнашевич, Шемберас, О.Березуцький, Семак (Гусєв, 78), Красич (Карвалью, 46), Алдонін, Ярошик, Жирков, Вагнер Лав, Олич (Кириченко, 46). «Ротор» — «Зеніт» — 2:5 (Гогнієв, 40, Кривов, 85 — Кержаков, 10, Аршавін, 41, СПІВАК, 47, Денисов, 59, 88). «Сатурн» — «Крилья Совєтов» — 1:2 (Бистров, 45 — Колодін, 54, Анюков, 73). «Рубін» — «Аланія» — 4:1 (Калісто, 2, Астаф’єв, 19, Чижек, 45, 84 — Айларов, 28). «Амкар» — «Кубань» — 1:2 (Сіраков, 60 — Тлисов, 58, Кисельов, 75). «Торпедо» — «Ростов» — 4:1 (Будилін, 24, пн, Зирянов, 30, Панов, 45, 62 — Алхазов, 10). «Шинник» — «Локомотив» — 0:2 (Білялетдинов, 4, Сичов, 21). «ЛОКО»: Овчинников, Сенников, Гуренко, Асатіані, Ліма, Євсеєв, Білялетдинов, Лоськов, Хохлов (Нижегородов, 78), Маминов, Сичов (Чеснаускис, 90).

Снайпер: Кержаков («Зеніт») — 18 м’ячів.