«Лускунчик»: знову зустріч

Напередодні Різдва в родині Штальбаумів завершують приготування до Святвечора. А на вулиці перехожі поспішають у гості. Серед них – і запрошені до Штальбаумів. З’являється Дроссельмейєр і з перехожими відбуваються дива…

На сцені Національної опери України – прем’єра, оновлений балет-феєрія «Лускунчик». Балет, – зустріч із героями якого на хвилях дивовижної музики П.Чайковського, – то завжди свято для дорослих і дітей.

Герої балету поведуть нас дорогами пригод. Дітям Штальбаумів Марії та Фріцу Дроссельмейєр дарує ляльку – колись Король мишей укусив його племінника і той перетворився у потворного Лускунчика. Усі діти налякані страшною зовнішністю ляльки, тільки Марія співчуває нещасному Лускунчику. І ось опівночі з’являється Король мишей зі своїм військом і намагається розтрощити ялинку й знищити Лускунчика. Але Марія силою своєї любові рятує ляльку, і Лускунчик перетворюється в красеня Принца…

Теперішня версія балету «Лускунчик», над якою працювали балетмейстер, заслужений артист України Віктор Литвинов (він автор лібрето), диригент – народний артист України Володимир Кожухар та художник, заслужений діяч мистецтв Марія Левитська, вперше побачила світ у Оттаві (Канада) 1997 року, де балет поставили кияни на запрошення та за сприяння канадського продюсера Майкла Сулими.

У теперішній постановці Віктор Литвинов ближче підійшов до казки Є.Гоффмана, показав прощання дівчини з дитинством та її бажання зустріти в реальному житті не уявного принца, а мужнього красеня-юнака. Фантастичні події, які бачимо на сцені, стали ніби провісником великого кохання, яке чекає на героїню в майбутньому.

Хореографія «Лускунчика» у версії Віктора Литвинова допомагає пізнати загадкову дитячу душу, дивне її вміння поєднувати реальне з фантастичним. Як мажорно звучить основна тема – подолання злих чар всеперемагаючим коханням та людяністю. Пригадаймо сцену – фінальний святковий дивертисмент: Марія і Принц мандрують різними країнами. На сцені – характерні танці, в яких музичний геній Чайковського дає можливість проявити фантазію і уяву хореографам, артистам балету.

Головні партії виконують солісти Національного театру опери та балету – народні артисти України Ганна Дорош, Олена Філіп’єва, заслужені артисти Тетяна Голякова, Максим Мотков, Максим Чепик, Дмитро Клявін та інші. На хвилях «Вальсу сніжинок», «Вальсу квітів» вони дарують глядачам лірико-романтичну виставу, де торжествує добро і щастя.