Як «одягаються» мобільні телефони

Не секрет, що мобільний телефон уже не розкіш, а повсякденний засіб зв’язку. Він став аксесуаром не лише ділових людей, веселої молоді, а й пенсіонерів. Але ця річ має ще й свої засоби захисту від пилу, води, бруду тощо – чохли. Останній віднедавна став невід’ємною складовою гардеробу.

Широкий вибір моделей, кольорів, найоригінальніших дизайнерських винаходів – це все для того, щоб надати вашому телефону і вам, певного образу. Всі чохли для мобільників класифікуються за дизайном, якістю, зручністю, ціною. У Києві їх продають у магазинах мобільного зв’язку, на розкладках у метро, радіоринку. Найбільший вибір, звісно, в магазинах, а помірні ціни на ринках та розкладках. Хоча там ви ризикуєте купити підробку.

У пошуках «одягу» для свого телефону я звернувся до магазину, де й отримав повну консультацію. Олег Смільченко працює у мобільному салоні вже понад 2 роки. Він розповів, що останнім часом змінилася не лише якість чохлів, а й моделі.

– Нині чохол для мобільного телефону може купити майже кожен. А ціни тут залежать від кількох параметрів: матеріалу (пластмаса чи крокодиляча шкіра, на жаль, не за однаковою ціною), від якості ниток та прозорого пластика, точності викройки (тобто відповідність розміру телефону, наявність технічних отворів), дизайну, – каже Олег.

– Які чохли купують найчастіше?

– Прозорі з полівінілхлориду. Вони справі захищають телефон, не ховаючи при цьому його колір та дизайнерські форми. Найчастіше такі купують для дорогих телефонів. Але вони не найпрактичніші, швидко псуються не лише застібки, а й розповзається сам чохол. Користується попитом і класичний варіант – сумочки для телефону, які бувають вертикальними та горизонтальними. Щодо матеріалів, то чохли роблять зі шкіри, шкірозамінників та пористої гуми. Якраз гумові й практичніші, бо слугують найдовше, а коштують недорого – від 10 гривень. Чохли зі шкіри коштують набагато дорожче, адже все залежить від ґатунку. Якісний замінювач шкіри інколи важко відрізнити від справжньої. Такі чохли іноді продають на ринках та розкладках і просять за них від 50 гривень.

– Який різновид найдоцільніше обирати для телефону, яким користуєшся постійно?

– Слід зауважити, що кожен згаданий варіант, крім першого, має всередині оксамитову обшивку, яка захищає мобільник від подряпин та ушкоджень. Спершу треба подивитися на шви, потім на якість поверхневого матеріалу. Варто звернути увагу на внутрішню обшивку. У кого телефони часто падають, тим бажано вибирати чохол з полівінілхлориду, а хто тримає його завжди при собі – раджу шкіряні чохли, або ж гумові. Молодь, наприклад, полюбляє підбирати мобілку під одяг, з безліччю прикрас. Жінки надають перевагу оригінальним чохлам – в’язаним з ниток або бісеру, хоча, це вже більше прикраса, ніж засіб захисту.

– Якось у одному зі столичних магазинів, що у центрі міста, бачив чохол ціною аж 3000 гривень. Як гадаєш, чому так дорого?

– Річ у тім, що інколи ціна залежить від престижу фірми. Хоча монополістів у цьому ремеслі немає. Іноді чохли прикрашають золотом та дорогоцінним камінням. Але все-таки насамперед чохол має бути засобом захисту телефона, а не цяцькою чи ювелірною прикрасою. «Одяг» для телефону, я вважаю, має коштувати не дорого, від 30 гривень.
Якщо ж порівняти ціни на чохли в магазині та на ринку, то різниця є. Так чохол із полівінілхлориду в магазинах удвічі дорожчий, але там дають гарантію на 14 днів. Шкіряні ж чохли на ринках купувати не варто, щоб не втрапити на підробку.