Тропіканка на столичнім ринку

Яких тільки фруктів та овочів немає нині на прилавках. Для того, щоб купити кокоси чи ананаси, не обов’язково йти до дорогого супермаркету – таких заморських продуктів уже вдосталь на ринках, як і яблук, слив, винограду. Ходжу між рядами, милуюся і не знаю, де я – в Україні чи в Африці. Банани та апельсини куштував, а що воно за фрукти (чи овочі?) авокадо, фейхоа? Чи можна взагалі їх споживати нам, українцям?

Скарбничка йоду

Фейхоа – невеличкі зелені плоди, схожі на наші поганенькі яблука: миршавенькі, продовгуваті, (завдовжки 4-5 см та 3-5 см у діаметрі). Зате коштують ого-го – від 15 до 20 гривень за кілограм. «От тобі й яблучка» – думаю.

– А що це воно у вас таке? – запитую у літньої жінки-продавця.

– Фейхоа, такий фрукт. Дуже смачний, покуштуйте. Він містить багато йоду, пектину, виводить радіонукліди.

Повірив, купив одне «яблучко». Смачне, чимось схоже на полуницю. Вдома перетер його з цукром та й з’їв на свій страх і ризик. Але вирішив дізнатися про загадковий фрукт більше. Дійсно, плоди фейхоа містять до 2,5 відсотка пектину, органічні кислоти, вітамін С, водорозчинні йодові сполуки – від 0,2 до 30 мг на 100 грам м’якоті, ефірну олію. Однак йод є не в усіх плодах фейхоа: має значення, де вирощений фрукт; що ближче до моря, то більше у ньому йоду. А щодо радіонуклідів, то продавець просто рекламував свій товар.

Фейхоа можна вживати як свіжими, так і у вигляді різноманітних салатів, компотів, желе, варень та джемів, обов’язково попередньо очистивши. Зберігати в холодильнику фрукт слід не більш як місяць, краще перетерти з цукром. Фейхоа можна вирощувати й у домашніх умовах, як кімнатний лимон чи апельсин.

Зелені – бо стиглі

– А навіщо ви такі зелені лимони продаєте, хоч дешево, але хто ж їх купить, вони ж, мабуть, кислющі? – запитую у чоловіка кавказької зовнішності.

– Це не лимони, це – лайм, і вони не зелені, а дуже стиглі. По 2.50 за кілограм, удвічі дешевші, аніж лимони.

– А чим він відрізняється, власне, від свого родича?

– Менший, без кісточок, має трохи інший смак, тоншу шкірку, ароматніший.

Лайм мене зацікавив тим, що він дешевший. Купив. Гіркуватий пахучий лимон, от і все. Та й склад особливо від родича не різниться: лимонна кислота – 8 відсотків, аскорбінова кислота, вітамін С та вітаміни групи В.

Алігаторові груші нам до душі

– Беріть авокадо, свіже, по шість гривень за кілограм, – умовляє мене інший продавець.

– А звідки ви знаєте, що воно свіже? – підходжу ближче.

– Недавно завезли.

– Авокадо, або земляна груша, – не просто екзотичний фрукт, це ще й дієтичний і лікувальний продукт. Плід не повинен бути надто м’яким і надто твердим, при натисканні має не вминатись. Фрукти бувають зеленого, каштанового, фіолетового, навіть пурпурно-чорного забарвлення. У ньому міститься щонайменше 11 вітамінів та 14 мінералів, серед яких, – калій, кальцій, натрій, фосфор, залізо. Корисний для майбутніх мам, адже у плоді є фолієва кислота, яка зменшує ризик вроджених аномалій у дитини, а також авокадо допомагає при анемії, атеросклерозі, цукровому діабеті, гіпертонічній хворобі, обвислості шкіри. Модниці можуть видавлювати з фрукту олійку і сміливо використовувати її як тонізуючий, освіжаючий крем. До речі, саме таким методом підтримують гарний вигляд шкіри мексиканки.

У їжу можна використовувати їх свіжими і як приправу у вигляді пюре. До нього, як правило, додають оцет чи лимонний сік та перець. Майстри-куховари можуть зробити з «алігаторової груші» і різноманітні салати, і сендвічі, і навіть морозиво.

Довго ще я блукав ринком, обмацував та обнюхував усілякі кишмиш, авокадо, фейхоа та манго. Дивина, екзотика! Смачно, корисно, але недешево. Тому до своєї торбинки поклав кілограм нашої антонівки.