Президентські вибори торкнулися й дітей

Позаяк у понад 300 київських шкіл створено 570 виборчих дільниць з виборів Президента України, то начальник Головного управління освіти й науки столиці Борис Жебровський видав наказ, згідно з яким навчальний день із понеділка 22 листопада переноситься на суботу 27 листопада. Це – щоби встигнути розібрати кабіни, поставити на місце столи, зробити якісне прибирання й провітрити, аби пощезали бурхливі емоції виборчого процесу, які дітям не потрібні.

Досвід освітян Стамбула варто запозичувати

Нинішньої осені в Києві успішно відбулися Дні освіти міста Стамбула. Наше місто відвідала представницька делегація із 23 осіб, яку очолювали віце-губернатор Стамбула Хайреттін Балджиоглу і начальник департаменту освіти столиці Туреччини Омер Балібей. Вони побували в 40 загальноосвітніх навчальних закладах, уклали конкретні угоди про співпрацю з Дарницьким районом та ліцеєм №100 «Поділ». Домовлено про тривалу співпрацю між столицями України і Туреччини. Розроблено програми спільного навчання й відпочинку, проект «В освіті, взявшись за руки». 100 київських школярів у квітні 2005 року відвідають Стамбул і візьмуть участь у святкуванні Дня дитини. 100 стамбульських школярів уже запрошено до Києва на святкування Нового 2006 року. Під час перебування у Стамбулі київські освітяни завважили чимало цікавого й корисного у тамтешніх професійно-технічних навчальних закладах. Стамбульські освітяни зацікавилися нашими професійно-технічними ліцеями. Нинішньої осені Стамбул відвідало 12 освітян із Київського професійного ліцею водного транспорту, Вищого професійного училища технології та дизайну одягу, Міжрегіонального вищого училища зв’язку, Вищого професійного училища деревообробки. У квітні 2005 року Київ очікує в гості 30 учнів і педагогів професійно-технічних ліцеїв Стамбула, у травні 2005-го учні з професійно-технічних ліцеїв Києва відвідають столицю Туреччини.

Щоб навчати, треба навчитися

Аби молоді вчителі швидше й легше адаптувалися в умовах шкільного сьогодення, мудрі науковці Київського міського педагогічного університету ім. Б.Д.Грінченка розробили на 2004/2005 навчальний рік програму «Школа молодого вчителя». Вона передбачає різноманітні тренінги на вироблення впевненості у собі, комунікативної компетентності, подолання конфліктів у колективі, визначення особистісних ресурсів професійної самореалізації. Йдеться про професійне вдосконалення молодих педагогів, формування лінгвістичної компетентності (володіння мовою, голосом, інтонацією) і ще про чимало розумних речей. Сподіватимемося, що справжніх героїв (інакше того, хто йде в школи, не назвеш) старші товариші по професії навчать терпіти неуважність учнів молодших класів і одверту зневагу до уроків, а часом і хамство старшокласників.

Осінні ювілеї

Виповнилося 55 років Малій академії наук «Дослідник». Не злічити нині інженерів, педагогів, поетів, економістів, біологів, етнографів і психологів, котрим жадобу до знань прищепили саме тут. Започатковували дитячий науковий рух академіки і професори О.Богомолець, С.Пекар, Б.Патон, Ю.Митропольський, А.Гродзинський, К.Ситник. Серед випускників МАН, якою понад 10 років керує академік В.Кухар, 158 докторів наук, сотні кандидатів, заслужених діячів мистецтв, письменників і поетів. Нині в МАН навчається понад 6 тисяч учнів – у 5 відділеннях, 47 наукових секціях, 11 наукових лекторіях і 34 наукових товариствах.