Польша закохана, але не ревнує

Зустріч українських журналістів з міністром закордонних справ Польщі Влодзімежем  Цімошевичем  відбулася  на годину пізніше від запланованої, однак працівників преси це аж ніяк не відлякало: поспілкуватися з головним дипломатом стратегічного партнера України, а також держави, котра щойно очолила ЄС, до посольства Республіки Польща завітало понад п’ять десятків вітчизняних дипломатів та журналістів.

Пан Цімошевич висловив розчарування з того, що не зміг зустрітися  з Віктором Януковичем. Він пояснив, що той «заангажований у передвиборній кампанії». Щодо запланованої зустрічі із президентом України, яка не відбулася, Цімошевич відповів дипломатично: «Я розумію, що Кучма приймає президента Росії. Це  не було несподіванкою».

Він також сказав, що його бажання зустрітися з Януковичем передусім було  зумовлене прагненням «продемонструвати об’єктивність і любов до України». Але переживати та ревнувати українських керівників до східного партнера він не збирається. Цімошевич упевнений, що другий тур виборів президента відбудеться демократично. «Сам факт, що понад 70 відсотків громадян України  в першому турі взяли участь у виборах, свідчить про високу зрілість українського суспільства, яке розуміє, що таке демократія», – сказав він.

Наприкінці зустрічі прозвучала чи то репліка, чи то провокаційне запитання від журналіста одного з провладних каналів: чи готова Польща надати гарантії політичного притулку Віктору Ющенку, так само, як це трапилося за часів Пілсудського з Петлюрою, у разі програшу Віктора Ющенка? Польський політик відреагував на це з гумором, зазначивши, що Ющенко – не Петлюра, а за вікном вже давно XXI століття.