Терор змінився голодом

Військову операцію під кодовою назвою «Зоря», яку проводили в Ель-Фалуджі, минулими вихідними було успішно завершено. Про це заявив у Багдаді міністр національної безпеки Іраку Касем Дауд. У ході так званої зачистки загинуло 24 американських військових, понад 170 – дістали поранення.

Міністр оборони США Доналд Рамсфельд визнав, що окремі осередки опору залишаються. Однак, за його словами, американські солдати й війська іракського уряду дістали можливість вільно діяти практично в усіх районах міста. Незважаючи на загальний успіх операції, представники коаліції зазначають, що повністю очистити район від бойовиків, які окопалися в бункерах і маскуються під місцевих жителів, вдасться лише за кілька місяців.

Представники тимчасового уряду Іраку пішли значно далі, повідомивши, що битву за Ель-Фалуджу практично завершено. Як сказав прем’єр-міністр Іраку Аяд Алаві, вже можна говорити про «беззаперечну перемогу над повстанцями і терористами».

За повідомленнями офіційних джерел, близько тисячі бойовиків вбито, не менше як 200 захоплено в полон. Військові говорять, що іноземні бійці здаються не так охоче, як жителі Іраку, вибираючи смерть замість полону.

Однак телеканал «Аль-Джазіра» подає зовсім  інші цифри. За даними телеканалу, захисники міста стверджують, що під час зіткнень загинуло тільки 100 їхніх бійців. Решта вбитих – мирні жителі.

Водночас у місті поглиблюється гуманітарна криза. Іракська місія Червоного Півмісяця прибула до Фалуджі ще в суботу, однак солдати сил коаліції зупинили вантажівки, і допомога так і не дійшла до мирного населення. Представник Червоного Півмісяця в Іраку заявив, що працівники організації залишаться в міській лікарні і вестимуть переговори з владою, щоб їм дозволили виконати свою місію. Єдина в місті вціліла лікарня відкрита і готова прийняти поранених з-поміж цивільного населення. «Урядовий конвой медичного устаткування виїхав із Багдада, супроводжуючи 15 тонн устаткування і медикаментів для шпиталю», – заявив міністр охорони здоров’я Іраку. Крім того, за словами міністра, у межах міста перебуває 20 цивільних санітарних машин.

Вісім гуманітарних місій в Іраку підписали листа, в якому висловлюють занепокоєння з приводу безпеки цивільних жителів у Фалуджі й інших областях сунітської області Анбар. «Шпиталі й лікарні у скрутному становищі через відсутність персоналу і медикаментів», – йдеться в листі.

Невже американці не врахували, що, звільняючи місто від одного зла, – терористів та бойовиків, вони впустили сюди на гусеницях танків голод, страх та ненависть…