«Відступати нікуди – за нами Москва»?

Наче грім серед ясного неба прозвучала заява керівництва російського МЗС з приводу готовності  розв’язати територіальний спір з Японією щодо подальшої долі чотирьох островів, які Радянський Союз захопив, а подекуди й підкорив наприкінці Другої світової війни.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв’ю центральному російському телебаченню заявив, що його уряд визнає обіцянку Микити  Хрущова, яку той дав 1956 року, повернути рівно половину з чотирьох островів Японії.

Міжнародні експерти переконані, що керівництво  Країни вранішнього Сонця  не виявить жодного інтересу до цієї пропозиції Москви, адже до цього японці не раз наголошували, що вимагають одночасного повернення усіх чотирьох островів, які Росія називає Південними Курилами, а Японія – Північними територіями.

Десятками років це питання блокувалося мирною угодою, укладеною між двома країнами, а також перешкоджало поглибленню економічної співпраці. Президент Путін планує відвідати Японію на початку наступного року, коли відзначатиметься річниця підписання першого договору між Росією і Японією 1854 року.

Але, схоже, поїзд уже пішов. Чим, скажімо, японці гірші від своїх західних сусідів китайців, яким Росія вже  почала повертати спірні прикордонні території?

 Керівник російського МЗС наголошує, що вперше в історії російсько-китайських відносин територіальну проблему було врегульовано дипломатичним шляхом. Росія повернула Китаю частину прикордонних островів, але частково. Пояснюючи рішення Москви, Лавров заявив, що острів Большой не населений та майже всуціль заболочений, острів Тарабаров невеликий за розміром, а острів Большой Уссурійський відійшов до Китаю лише частково. Пан Лавров визнав, що Росія також має намір урегулювати територіальний спір з Японією і готова повернути цій країні два південнокурильських острови. Стосовно Калінінградської області російський міністр сказав, що жодних територіальних проблем у цьому регіоні не існує і що є лише політики, котрі порушують питання так званих історичних земель.

Однак іншої думки пересічні росіяни. Якщо новітнє кремлівське керівництво, судячи з останніх подій, такого поняття, як «патріотизм», не знає, то місцеві жителі, які заселяли цей край за часів «єдиного і могутнього», патріотизм увібрали, мабуть, із молоком матері. Територіальні поступки Китаю вже викликали у регіоні побоювання за  його подальшу долю.

У далекосхідних регіонах РФ посилюється протест проти передачі Китаю двох островів. У Хабаровську вже збирають підписи під зверненням до Держдуми  та  Ради Федерацій, а в неділю відбувся мітинг на одній із площ міста, в якому взяли участь комуністи і представники місцевого козацтва.

Тим часом у сахалінських ЗМІ  опублікували запитання до жителів області: чи може президент їхати до Японії, не зробивши попередніх заяв, які документи він має намір підписувати? Чи вважають вони законними територіальні поступки, на які вже  пішов і які намітив президент?

Як заявив сахалінський депутат Сергій Пономарьов, майже щодня він одержує близько 30 листів, де люди відповідають однозначно «ні» на ці запитання. Усі  ці листи він має намір перенаправити президентові. За інформацією депутата, на Сахаліні вже відбуваються збори трудових колективів, де точаться  дискусії, основним гаслом яких є майже фронтове: «Відступати нікуди – за нами Москва».