Повстання проти цензури

Журналістам, які втрачають роботу внаслідок боротьби проти цензури, буде надано матеріальну та правову допомогу. Про це заявили учора керівники Асоціації українських банків, Київської незалежної медіа-профспілки, Інституту масової інформації, Київського юридичного товариства, які згуртувалися у Всеукраїнське об’єднання «Громадянська позиція».

До цієї спілки також приєдналися відомі громадські діячі Мирослав Попович, Євген Сверстюк, В’ячеслав Брюховецький, Олександр Сугоняко, Василь Овсієнко, Володимир Мостовий, Дмитро  Чобіт та інші.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня 329 тележурналістів влаштували публічний протест проти цензури,  замовчування та перекручування подій у теленовинах. Семеро журналістів «1+1» пішли з каналу на знак протесту проти, як вони заявили, незгоди керівництва телекомпанії скасувати цензуру. Телевізійники вірять, що чесних і порядних їхніх колег набагато більше, адже таких підходів вимагають, власне, професійні стандарти журналістської праці.

«Ми не закликаємо звільнятись. Ми звільнилися, а в ефірі нічого не змінилося.  Ми закликаємо боротися у своїх колективах, якщо такі можливості є.  Аби у нас залишилися дієві методи боротьби, ми теж не звільнилися б», – наголосила колишній парламентський кореспондент «1+1» Наталя Фіцич. Її колеги пояснили, що не вдалися б до такого кроку, аби на окремих телеканалах діяло хоча б право на незгоду – незгоду виконувати ті чи ті редакційні доручення та вказівки.

Звільнені журналісти зголосились переказати свою матеріальну допомогу сім’ї загиблого журналіста Олександра Кривенка, який до останнього дня життя виношував  мрію про  незаангажоване громадське телебачення в Україні. Цим кроком вони  показали, що потребують не співчуття до себе, а підтримки. «Для нас найважливіша підтримка телеглядачів та колег», – заявила Наталя Фіцич. «Журналістам, які борються проти цензури, потрібна підтримка суспільства»,  – наголосив Ігор Скляревський.

Представник Київської незалежної медіа-профспілки Єгор Соболєв повідомив, що вчора ця організація подала до суду на УТ-1, вважаючи неправомірним звільнення тележурналіста Володимира Голосняка, який відмовився виконувати вказівки згідно з «темниками». Є.Соболєв наголосив, що журналістська громадськість відтак продовжує чинити відкритий публічний спротив цензурі, наступні акції будуть більш жорсткими, не виключається й проведення журналістського страйку. Журналісти наголошують, що їхній протест не є політичною, а лише моральною акцією.

Відомий громадський діяч Мирослав Попович заявив, що у нашому суспільстві він «уже не сподівався на таке об’єднання заради справедливості». «Я дуже радий побачити повстання журналістів за свободу слова. Це не героїзм, не подвиг, а ознака порядності», – зауважив Євген Сверстюк.