Цей лиховісний «сонячний вітер»

Ще напередодні минулих вихідних нас попереджали про те, що на землян чекають одні з найсильніших магнітних бур. Бо мільйони тонн розпеченого газу, які викинуло Сонце, на величезній швидкості накотилися на нашу стареньку планету. Працівники аптек помітили: почалася магнітна буря – люди поспішають по ліки від головного болю, серцеві краплі та піґулки, мазі від ломоти в суглобах та попереку. І справді, це природне магнітне збурювання негативно впливає на людей з ослабленим здоров’ям, стареньких і дітей. Оскільки буря, що триває цього тижня, особливо в перші три дні, була найсильнішою з часу початку спостережень, а провадяться вони з 1932 року, то й лиха вона наробила чимало. У центральній міській станції швидкої допомоги повідомили, що кількість викликів у ці дні збільшилася майже вдвічі. Потерпали люди від підвищення тиску, серцевих нападів, загострення хронічних недуг, депресій, а також від побутових та виробничих травм. У міському ж ДАІ повідомили, що магнітні бурі, на щастя, не призвели до збільшення кількості ДТП. Хоча конфліктні ситуації на дорогах виникали частіше, ніж звичайно.

Старший науковий співробітник лабораторії електромагнітних випромінювань Інституту гігієни і медичної екології імені О.М.Марзєєва Сергій Біткін розповів, що такі сонячні бурі негативно позначаються не лише на здоров’ї та поведінці людей, а й на роботі різноманітних механізмів. Навіть порушується радіозв’язок, із перебоями працюють мобільні телефони та Інтернет, трапляються збої в електромережах і навіть у  супутниковому зв’язку. Під час сильних магнітних бур відмовляє автоматика, відбувається помилкове спрацьовування в системах, і це може бути справді небезпечно. На жаль, у нас механізм цього впливу ще мало вивчений. Закордонні ж економісти підрахували, що від сильної магнітної бурі збитки, як від урагану, – мільярди доларів.

Вчений також зауважив, що неправильно було б вважати, ніби Сонце стало надміру активним лише протягом останніх кількох років. Бо фахівці німецького Інституту вивчення Сонячної системи імені Макса Планка встановили, що останні 60 років планета демонструє таку ж високу активність, як і 8 тисяч років тому. Вони також зазначили, що Сонце стало набагато «світлішим». За висновком вчених, нинішня фаза активності з посиленням вивержень і викидів газу протриває ще кілька десятиліть.

У тяжкі дні медики радять метеозалежним громадянам якомога  менше спілкуватися з начальством, не сваритися з близькими, знизити навантаження і не вживати жирної їжі. На жаль, за їх оцінками, людей з метеопатією (хвороблива реакція організму на зміни погоди) з року в рік стає дедалі більше. Причому жінок ця недуга вражає частіше, ніж чоловіків. Але в будь-якому разі, самопочуття погіршується у людей з ослабленим здоров’ям. Пояснюють вчені це просто: будь-яку розладнану систему легко вивести з рівноваги. Метеопатія може з’явитися в людини після грипу чи травми. До того ж вона, на жаль, може передаватися спадково. Тварини, до речі, теж відчувають магнітні коливання: кішки при цьому згортаються в клубок, а медузи відпливають далеко в море.

Якщо на вас впливають магнітні бурі, спробуйте допомогти собі. Почніть профілактику з місяця-молодика, коли негативний вплив особливо посилюється. Для поліпшення травлення в цей період намагайтеся пити до обіду мінеральну воду, вживайте продукти з більшим вмістом кальцію, магнію, міді та йоду – усі види молочних продуктів для дітей, а для дорослих – кисломолочні продукти та сир, морську рибу, морепродукти, морську капусту, печені «в кожушках» картоплю, яблука й моркву, компоти з абрикосів, родзинок та винограду. Помічними стануть і продукти, що містять янтарну кислоту: чорниці, ріпа. Корисні також прогулянки у хвойному лісі. Жінкам можна надягати бурштинові намисто та браслети.