Тринадцята позиція з багатообіцяючою перспективою

Вітчизняні клуби доволі впевнено виступають нинішнього євросезону. Спільними зусиллями вони здобули аж двадцять дев’ять з половиною очок і довели національний рейтинг майже до шести балів. Це найліпший наш показник за шість останніх років і п’ятий в єврореєстрі цього футбольного сезону.

Очко до очка

Користуючись нагодою і виконуючи численні прохання читачів «Вечірки», розповімо докладніше про принципи визначення національного коефіцієнту. Вони прості та насправді демократичні, що дає змогу оперативно відстежувати рейтингову ситуацію в спеціальній таблиці УЄФА кожному бажаючому. Спочатку визначається кількість очок, що її здобули в обох єврокубкових турнірах представники конкретної національної федерації. Розрахунок такий: за перемогу в матчах кваліфікаційних раундів нараховується одне очко, за нічию – лише півочка. В основних раундах, у тому числі в євролігових квартетах, розцінки, відповідно, вдвічі вищі. Потім окреслюється так звана бонусна винагорода клубам. А саме: за вихід до групового турніру Ліги чемпіонів усі колективи преміюються трьома пунктами (це стосується й команд, що потрапили до євроліги без кваліфікаційного відбору); додаткове очко дістається кожному колективу, що став учасником однієї восьмої фіналу Ліги чемпіонів; по одному очку доплюсовують до свого здобутку й команди, що пробилися – відповідно – до чвертьфіналу, напівфіналу та фіналу обох єврокубкових турнірів. Отриману кількість бонусних очок додають до кількості турнірних, а потім ділять на кількість команд-учасниць. Наприклад, п’ятеро представників однієї країни завоювали тридцять турнірних і бонусних очок. Отже, національний коефіцієнт становитиме (30 очок розділити на 5 команд) рівно шість балів.

Вагомий внесок грандів

Україна цього футбольного року настаралася на двадцять дев’ять з половиною очок. Яким робом? Відстежимо перебіг подій разом. Отже, п’ять наших повпредів узяли старт у двох євротурнірах. Донецький «Шахтар», аби пробитися до групового євролігового змагання, мав здолати аж два відбіркових цикли. І таки здолав їх, здобувши на цьому відрізку три перемоги й одну нічию. Тобто – три з половиною турнірних очок, до котрих, завдяки виходу до заповітного квартету, доплюсував аж три преміальних пункти. Зате в євролізі, де кожний успіх оцінюється вдвічі вагоміше, гірники пригальмували: одна перемога та три поразки. І в загальному підсумку (звісно, на цей час) у «Шахтаря» вісім з половиною балів. А от кияни, що мають значно вищий індивідуальний рейтинг, зіграли тільки два кваліфікаційних матчі. До того ж – з перемінним успіхом, що принесло нам одне очко. Зате до трьох обов’язкових бонусних доплюсували аж п’ять євролігових, і на проміжному етапі випередили донецьку команду на півочка… Схожим способом поповнює загальнонаціональну скарбничку й «Дніпро». Півтора очка в кваліфікації та шість – в основних раундах обернулися на повноцінних сім з половиною в сумі. І це без будь-яких преміальних, оскільки в Кубкові УЄФА їх виплачують лише з чвертьфіналу. На жаль, вітчизняних грандів так і не підтримали «молодші брати» донецького «Шахтаря»: маріупольці взагалі не пробилися до основної частини змагань, а «Металург» зазнав фіаско на її старті.

Чехія на видноколі

Відтак ми відвоювали місце серед п’ятнадцяти найкращих асоціацій завдяки вдалому виступу вітчизняних грандів. І, схоже, закріпилися на тринадцятій позиції, що дає право й через сезон заявити на участь в євролізі двох представників. Ізраїль, Польща, Росія і Австрія, що наполегливо переслідують нас, виштовхнути Україну за межі заповітної п’ятнадцятої позиції не зможуть. Зверніть увагу на коефіцієнти в так званій зоні підвищеної уваги і турнірну ситуацію з національними повпредами. Ізраїль зберіг одну команду («Маккабі» в євролізі), проте й вона, радше всього, завершить виступи на стадії групових перегонів (шанси на участь в Кубкові УЄФА – примарні). Нечіткі перспективи на продовження боротьби в Кубкові УЄФА і в останнього польського представника – «Аміки». А от Австрія і, насамперед, Росія, що мають по дві команди в групових перегонах, істотно поповнити свій доробок таки спроможні. Зважаючи на це, дуже важливим буде черговий поєдинок у другому за престижністю континентальному турнірі за участю нашого «Дніпра» – з добре відомою в Україні «Аустрією». Перемога за будь-яких обставин виведе дніпропетровців до серії плей-оф. Але ще важливішою вона буде для всього вітчизняного футболу: в Дніпропетровську, послуговуючись футбольною термінологією, відбудеться битва за шість очок… А водночас для нас вимальовуються й непогані перспективи. Відставання від Чехії, що посідає дванадцяте місце, скорочується постійно. Не виключено, що вже найближчого сезону ми зможемо обійти тамтешню національну федерацію в таблиці коефіцієнтів УЄФА. А за сприятливого перебігу подій – навіть повести боротьбу й за місце в чільному десятку. Саме тому кожний євроматч для вітчизняних колективів – як останній, а кожне турнірне очко – насправді безцінне.