Епідемію несуть три віруси

Як повідомила Головний державний санітарний лікар Києва Ірина Козлова, підвищення рівня захворюваності на грип у столиці можливе з середини листопада.

Чого очікувати

За повідомленнями МОЗ України, в світі та Україні спостерігається одночасна циркуляція вірусів грипу А та В, а також активізація підтипу А(НЗN2)/Fujian/411/2002. Очікують, що епідемія грипу буде середньої інтенсивності. Але, виходячи із загрози появи вірусів-мутантів грипу птахів та людини, які можуть спричинити пандемію серед людей, Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про передпандемічну ситуацію.

Основними заходами запобігання і боротьби з епідемією грипу є вакцинація. «ВК» уже повідомляв, що в Україні є епідемічно актуальна вакцина Інфлувак – інактивована, субодинична (найсучасніша, третьої генерації) вакцина без консервантів, яка випускається у вигляді шприца.

Згідно з розпорядженням Київської міськдержадміністрації «Про організацію профілактичних заходів щодо захисту населення Києва від захворювання на грип та інші ГРЗ», у столиці за бюджетні кошти буде зроблено щеплення 8011 особам. Це вихованці і персонал дитячих будинків, дитячих притулків, шкіл-інтернатів для сиріт, пацієнти і персонал будинків-інтернатів, пансіонатів для осіб похилого віку та інвалідів.

Діє 27 кабінетів для вакцинації у поліклініках та 9 – у приватних медичних лікувальних установах. Працюють також виїзні бригади, які проводять щеплення безпосередньо в установах. Аптеки забезпечено достатньою кількістю лікувальних і вітамінних препаратів, засобів неспецифічної профілактики.