Від печалі до радості

Оголошення результатів першого туру виборів стало для частини політиків приводом для радості та оптимізму, для інших – причиною деякого розладу і стимулом до дії. Про що думали відразу після засідання ЦВК Нестор Шуфрич і Андрій Шкіль – в інтерв’ю «Главреду».

Нестор ШУФРИЧЧ: «Сьогодні не можна говорити про поразку»

– Несторе Івановичу, як ви оцінюєте підсумки першого туру виборів?

– Думаю, що більше ніхто не буде говорити про те, що ЦВК працює не прозоро, не демократично. Друге: обурює, що умовна перевага Ющенка створена за рахунок Західної України. Ми стали свідками тотальної фальсифікації в цьому регіоні, де голосували і той, хто не народився, і той, хто помер.

– Які оргвисновки зробить штаб Януковича за результатами першого туру?

– Сьогодні не може не радувати, що Віктора Федоровича підтримали регіони, які фактично утримують Україну. Саме Схід і Південь дали йому оцінку як виробничнику, як господареві, як людині, що вміє забезпечувати народ, уміє забезпечувати нормальну життєдіяльність країни. Хочеться вірити, що й помилки, допущені на Західній Україні, і можливості, не до кінця використані на Сході, будуть враховані під час голосування в другому турі.

– Чи існує реальний план дій у штабу?

– Не в моїй компетенції і не в моїх інтересах це розкривати. Я думаю, що результати голосування мають розбудити тих, хто байдуже ставився до виборів президента України.

– Ви особисто відчуваєте смак поразки?

– Ні. Не можна говорити про поразку в жодному разі, потрібно говорити про серйозну підготовку до другого туру, який, безумовно, буде вирішальним.

– На чому ґрунтується така впевненість?

– Жоден уряд, жоден політик не зробили для України стільки, скільки зміг зробити Янукович і його оточення.

– Навіть Віктор Медведчук не зміг так багато зробити, на ваш погляд?

– (посміхається) Я сказав: «Віктор Янукович і його соратники».

– Ваш прогноз на другий тур?

– Півтора – два мільйони голосів виграє Янукович.

Андрій ШкІль: «Треба, щоб у другому турі за Ющенка проголосували 75 відсотків»

– Пане Андрію, як ви оцінюєте результати першого туру?

– Двояко. З одного боку, ЦВК визнала перемогу, яку отримав Віктор Ющенко. З іншого, – цей результат виданий технологічно.

Насправді він має опосередкований стосунок до прямого волевиявлення народу.

– Тобто ви стверджуєте, що вибори сфальсифіковано?

– При підрахунку протоколів з мокрими печатками, які провів наш штаб, розрив становив майже 7 відсотків. А коли ЦВК почала працювати по територіальних комісіях, то голоси просто танули на очах. Це нас переконує, що за допомогою різних технологічних процесів були сфальсифіковані вибори в окремих територіальних округах. Йдемо далі. При підрахунку голосів за протоколами територіальних округів ми знали, що розрив буде приблизно 2,5 відсотка. Потім ЦВК ліквідувала 100-ту територіальну комісію, і зробили це, на моє глибоке переконання, незаконно, бо можна не визнавати вибори на окремих дільничних комісіях, а не в цілому окрузі. І ось уже розрив у піввідсотка! Але попри всі ці технології і всі можливості влади, сумарно вони дають максимально десь 10 – 12 відсотків фальсифікації. Тобто нам треба, щоб у другому турі за Ющенка проголосували 75 відсотків виборців. І нічого влада не зробить.

– Ваш прогноз на другий тур?

– Реальний, чи те, що буде оголошувати Ківалов?

– Той, який оголосить голова ЦВК.

– Розрив приблизно такий, як нині, і знову на користь Ющенка.