Торги глобального масштабу

Американський аналітичний центр «Стретфор», що переймається питаннями глобального бізнесу, економіки, безпеки та геополітичних справ, поширив у світовій мережі  статтю під назвою «Тиск Сполучених Штатів поліпшує шанси Ющенка».

Посилаючись на джерела, наближені до Ради безпеки Росії, «Стретфор» повідомляє, що президент США Джордж Буш нібито двічі телефонував президентові Росії, щоб спробувати переконати Путіна підтримувати не Віктора Януковича, а Віктора Ющенка. За цими ж даними, Буш телефонував Путіну напередодні виборів 31 жовтня і потім 7 листопада.

Якщо це справді так, вважають аналітики «Стретфора», то Вашингтон, можливо, має рацію. Перемога Віктора Ющенка допоможе США більше впливати на політику Росії. А Володимир Путін, котрий пов’язує своє політичне майбутнє і майбутнє Росії з Вашингтоном і Заходом, навряд чи псуватиме відносини зі США через президентські вибори в Україні.

Вашингтон уже зробив кілька кроків, які Росія сприймає як попередження. Насамперед йдеться про те, що, за припущенням Пентагона, 300 тонн вибухівки зі складу боєприпасів в Іраку вивезли росіяни. По-друге, посол США у Москві Александр Вершбоу в інтерв’ю московському радіо висловив стурбованість Вашингтона у справі ЮКОСа.

За джерелами, на які посилається коментатор аналітичного центру «Стретфор», Володимир Путін у розмові з Джорджем Бушем заявив, що для Росії немає нічого важливішого за добрі відносини зі Сполученими Штатами. А це означає, вважають у «Стретфорі», що існують певні сигнали того, що Кремль під тиском Вашингтона (а цей тиск посилило переобрання Буша) дрейфуватиме від Януковича, щоб не зашкодити американським інтересам.