«Жертовна кров. Хроніки наперед відомого злочину»

У читачів уперше з’явилася унікальна можливість ознайомитися з текстами та документами, що нададуть їм правдиве уявлення про перебіг справи Гонгадзе від дня його зникнення й до сьогодні. Своєрідне дайджест-дослідження, здійснене з ініціативи Комісії з журналістської етики Національної Спілки журналістів України, стало літописом інтерпретацій, перекручень, чесних та завуальованих повідомлень – із замовчуванням часом дрібного й малозначущого, а часом – найсуттєвішого.

У книзі «Жертовна кров. Хроніки наперед відомого злочину» відомого журналіста і публіциста Леоніда Капелюшного використано досі невідомі широкому загалові матеріали Тимчасової слідчої комісії у справі Гонгадзе, документи та свідчення, стенографічні звіти слухань у Верховній Раді про розслідування вбивства керівника інтернет-проекту «Українська правда». «… Суспільство знає не факти, а лише їх інтерпретацію, їхнє тлумачення правоохоронними органами, владою, політиками і журналістами», – зазначає у післямові голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий. Він також зауважує, що завдяки авторським відступам, коментарям експертів і відомих політиків «Жертовна кров» стала роботою, де вперше представлено усі погляди на «справу Гонгадзе». Тож читач побачить інформаційну панораму, на якій легко розпізнати фальш, пересмикування фактів, замовчування й перекривлене тлумачення очевидного. Книга стала свідченням того, що систематизована інформація має вибухову силу і – небезпечна для репутації тих, хто спотворює істину й правду заради скороминущих вигод.

 Автор висловлює вдячність всім колегам-журналістам, які не стояли осторонь і впродовж чотирьох років виявляли корпоративну солідарність й не давали світові забути про кривавий злочин. Він разом з іншими членами Комісії з журналістської етики переконаний, що «вбивство буде розслідуване, і винуватці, попри песимістичні прогнози, будуть покарані. Жертовна кров Георгія Гонгадзе не пролилася марно. Свобода ніколи не дається малою ціною, свобода у всі часи вимагала жертовності й великих зусиль».