Помилку виправлять, але дрібну

Міжнародні спостерігачі і члени ЦВК визнали, що під час проведення першого туру виборів Президента України головним недоліком була плутанина у списках виборців. Це, за різними оцінками, призвело до того, що від 1 до 3 мільйонів виборців не змогли взяти участь у голосуванні. Тому логічним видається рішення, прийняте Центральною виборчою комісією перед другим туром президентських перегонів, яке дозволяє дільничним та територіальним виборчим комісіям виправляти дрібні помилки у списках виборців.

Член ЦВК Марина Ставнійчук, щоправда, уточнила: рішення, прийняте в середу, передбачає, що дільнична комісія у списку виборців має право самостійно виправити лише незначні помилки, і навіть у день голосування. «Правку можна зробити безпосередньо в списку виборців, надписавши зверху», – зауважила пані Ставнійчук. Нагадаємо, що згідно з чинним законом, у день виборів вносити виправлення до списків дільнична виборча комісія не мала права.

ЦВК навіть виділила зі свого бюджету по 100 гривень на кожну виборчу дільницю для фінансування робіт з уточнення списків виборців. Але все ж для більшої певності рекомендуємо громадянам поцікавитися, чи є їх прізвище у новому списку та чи не вкралася в нього або в ім’я та по батькові помилка, бо, сподіватимемося, неймовірні роки народження цього разу помітять і самі члени виборчих комісій.

Небайдужим громадянам нагадуємо, що списки виборців для участі в другому турі президентських перегонів з’являться на дільницях з понеділка. Тож час для уточнень і виправлення помилок ще є.