У «Кияночки» – іменини

Молодіжний театр танцю «Кияночка» 7 листопада взяв участь у гала-концерті на сцені Національної опери України разом із солістами театру, поміж яких – Христина Шишпор, брат і сестра Саленки, які розпочинали свій шлях у цьому дитячому танцювальному колективі. А нині в «Кияночки» ювілейні іменини – їй виповнилося двадцять років.

Зазвичай дитячі та юнацькі мистецькі колективи створюються при навчальних закладах. У «Кияночки» ж – навпаки. Спочатку народився і утвердився ансамбль із власним обличчям, традиціями. Згадаймо блискучі концерти «Кияночки» і в столиці, і на всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної хореографії, де вона була однією з найкращих (про ці концерти докладно писала «Вечірка»). Ансамбль – лауреат багатьох міжнародних конкурсів. Цього року танцюристи привезли з Італії найвищу нагороду – Ґран-прі.

«Кияночка» виховала 26 лауреатів. Колектив має два Ґран-прі, десять золотих, шість срібних та десять бронзових медалей. Двоє вихованців ансамблю мають звання лауреатів загальнонаціональної програми «Людина року» – це Христина Шишпор та Віктор Іщук.

На базі «Кияночки» діє однойменний культурний центр. Його структура – садок-школа, гімназія. Цього року відкрили і хореографічний коледж. У «Кияночці» є танцюристи різних вікових груп: юні, починаючи з 3-х років, учні середнього шкільного віку й старшокласники. Хто тут ще в дошкільні роки виявив свій хист до танців, той продовжує навчання у спеціалізованих класах із хореографії, що базуються при загальноосвітніх київських школах №57 і №33. А задум – створити хореографічний коледж, куди приймають танцюристів на базі дев’яти та одинадцяти класів, виник у керівників «Кияночки» – заслужених працівників культури України Галини та Дмитра Кайгородових. Першими учнями коледжу стали вихованці «Кияночки».

Тож, хто мріє танцювати на великій сцені, починайте з «Кияночки» – це мають знати і діти, і їхні батьки. Цей ансамбль поведе дорогою до високого, класичного мистецтва, балетів «Лускунчик», «Лісова пісня», «Дон Кіхот»…