Бенюк і Хостікоєв реанімують «Білу ворону»

Театральна компанія «Бенюк і Хостікоєв» тільки-но поставила комедію «Швейк» і вже планує наступний проект. «Те, що нині відбувається в нашій країні, надзвичайно кайфово, будемо онукам про це розповідати. Але життя іде, треба їсти, пити, думати, яким буде театр та загалом духовність у майбутньому», – кажуть митці.

Зараз «Бенюк і Хостікоєв» мають три основні проекти, з якими гастролюють Україною: вистави «Сеньйор з вищого світу», «Про мишей і людей», «Швейк».

Прем’єра трагікомедії «Швейк» відбулася 24 жовтня у Празі, в театрі «Швяндове Дівадло», у рамках Днів української культури в Чехії. Інтерпретацію роману Ярослава Гашека побудовано на російсько-українській мовній палітрі, в якій авторам вдалося зобразити позицію чеської мови, що свого часу також (як і українська)  була «задавлена» мовою сусіда. Режисер та продюсер вистави – Мирослав Гринишин. На прем’єрі в Празі був присутній навіть онук Гашека. Аплодували ж чехи так останній раз тоді, коли Вацлав Гавел став президентом, – свідчать самі  чехи.

Повернувшись до Києва, Богдан Бенюк та Анатолій Хостікоєв призначили національну мистецьку стипендію для п’яти найкращих студентів Державного  університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого  на 2004 – 2005 навчальний рік. Крім того, митці видали перший в Україні «Тлумачний словник театральної лексики». Основні ж творчі зусилля акторів спрямовано на здійснення нового театрального проекту – рок-опери. Думали поставити і «Запорожця за Дунаєм», і «Ісус Христос – Суперзірка», а зупинилися – на легенді українського театру, рок-опері «Біла ворона». Прем’єру її новітньої версії заплановано на липень 2005 року.

Наразі основна проблема митців – пошук акторів для постановки – молодих, талановитих.  «Ми з Наталею Сумською вже не такі молоді та вродливі, як п’ятнадцять років тому, просто вродливі, – іронізує  Анатолій Хостікоєв. – Хотів залучити до постановки навіть свого сина Георгія та доньку Наталі Дарину. Якщо ж не знайдемо акторів, то я схудну й гратиму сам».

Тим часом у двадцятих числах листопада відбудеться західний тур вистави «Про мишей і людей», а 27 грудня її покажуть у Києві.