Автоінспекція лише попереджає

Ми вже звикли до того, що проблеми, які стосуються автомобільного транспорту, в основному розв’язує служба ДАІ. Тому пояснити ситуацію щодо безгосподарних авто ми попросили начальника державтоінспекції Деснянського району Анатолія Палагнюка.

Пан Палагнюк зазначив: якщо людина прописана в будинку, вона має право паркувати біля нього автотранспорт на будь-який термін. Хоча на офіційні джерела не послався. Тобто дозвіл на довговічне паркування автомобілів біля будинків поки що існує тільки в усній формі.

Якщо автомобіль ставлять на зеленій зоні, то представники ДАІ спочатку попереджають власника, аби авто прибрали. Якщо ж реакція відсутня, згідно з розпорядженням райдержадміністрації, інспектори ДАІ мають право знімати з автомобілів номерні знаки. Далі справу передають до районного управління з благоустрою, а вже там вживають заходів щодо покарання правопорушників.

Уповноважені інспектори ДАІ знімати номерні знаки й з тих автомобілів, котрі заважають прибиранню снігу.

– Те, що звільняти прибудинкові території від «нічийних» авто і тих, які заважають мешканцям вільно пересуватися, мають інспектори ДАІ – не зовсім правильна думка, – зауважив у розмові з кореспондентом «Вечірки» Анатолій Миколайович. – Адже,  по-перше, такі автомобілі нам немає чим забирати. А по-друге, немає куди їх потім ставити.

За словами начальника ДАІ, Київський міський голова Олександр Омельченко розпорядився виділити в кожному районі територію під облаштування штрафмайданчика та придбати евакуатори (вартість одного приблизно 20 тис. доларів).

Таким чином, евакуйовані інспекторами ДАІ «сироти» чекатимуть своєї долі на спеціалізованих штрафмайданчиках. Щоправда, якщо господар відгукнеться, то за транспортування та зберігання автомобіля доведеться сплатити кругленьку суму. Проте наступного разу власник авто подумає про місце для тривалого паркування і не ігноруватиме зауваження сусідів.