Декоративна огорожа рятує траву

Ми запитали начальника Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном міста Києва Сергія Рюмшина, чи відомо йому про те, що автомашини їздять газонами і у столиці багато покинутих авто?

– Таке явище існує, – відповів Сергій Миколайович. – А щоб цього не було, найкращий спосіб – тимчасові декоративні огорожі. Вони не дають як фізичної, так і моральної змоги людині заїжджати на газони чи дитячі майданчики. Ми бачили в Деснянському,  Дніпровському, Дарницькому, Святошинському, Солом’янському районах на околицях міста, що дехто паркується на дитячих майданчиках, біля альтанок, під грибками, аби дощ не капав на машину. Найкраще з цим борються в Оболонському, Печерському і Шевченківському районах, де майже завершується встановлення декоративних огорож.

Там зрозуміли, що вивозити на штрафмайданчик усі кинуті автомашини неможливо. Декоративна огорожа впорядковує територію і спрямовує людину на обладнані стежки. Я розумію, що зручніше ходити найкоротшим шляхом, але цей шлях необхідно відповідним чином прокласти. Коли це зроблено, – зберігаються газони. Вони цілорічно мають чудовий вигляд, невитоптані, не знищені колесами.

Щодо покинутих автомобілів проблем взагалі не існує. Служба Київдорсервісу вивозить на штрафмайданчик такі машини навіть із номерними знаками. Ми також виконуємо цю роботу за заявками районних адміністрацій, але забираємо лише безгосподарні машини, які не мають номерних знаків. Ці машини на штрафмайданчику ставлять на облік і певний час зберігають. Якщо впродовж року господар не знаходиться, машину здаємо у брухт.

Тож вигадувати нічого не треба. Більшість столичних районів пройшла цим шляхом і мають позитивний досвід. Масового характеру це явище не набуло, хоча, повторю, поодинокі випадки ще є.

– До кого звертатися у разі їх виявлення?

– Можна звертатися і до нашого Головного управління. Ми даємо припис начальникові відповідного жеку, який подає заявку на демонтаж споруди чи вивезення покинутого авто. У нас цілодобово, без вихідних, працює диспетчерська служба. Її телефон 220-70-33.