Про чистоту водоймищ дбатимуть АЗС

Державне комунальне підприємство з охорони, утримання та експлуатації внутрішніх водоймищ Києва «Плесо», а також Головне управління з питань надзвичайних ситуацій спільно з Державним управлінням екології та природних ресурсів у місті Києві мають розробити план заходів щодо попередження і ліквідації аварійних ситуацій, пов’язаних із розливом нафти та нафтопродуктів.  Розпорядження про це підписав Київський міський голова Олександр Омельченко.

Керівники організацій, незалежно від форм власності, які здійснюють операції з нафтопродуктами на території міста, мають у тримісячний термін розробити план ліквідації аварійних ситуацій та систем оповіщення з врахуванням особливостей своєї діяльності. У рамках виконання цих заходів із професійними рятувальними службами укладатимуть договори для залучення їх до ліквідації аварійних і непередбачених розливів нафти та нафтопродуктів.

Керівникам цих організацій доручено організовувати збір розливів нафти та нафтопродуктів, очистку поверхневих стічних вод, контроль за техногенним забрудненням поверхневих та підземних вод, а також ґрунтів на підвідомчих територіях. На кожному небезпечному об’єкті (АЗС або нафтоналивнний пункт) має бути постійний аварійний запас сорбентів для ліквідації незначних та аварійних розливів. Сорбенти мають відповідати необхідним вимогам та умовам реанімації. Причому використовувати сорбент природний ґрунт та пісок заборонено.

 Для забезпечення безперебійного виробництва і заміни відпрацьованого сорбенту та його регенерації на базі розробок Національної академії наук України буде створено спільний муніципально-академічний екологотехнічний центр Інституту хімії поверхні НАН України.
Виконання цих вимог враховуватиметься під час видачі дозвільної документації на будівництво і введення в експлуатацію об’єктів, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, а також реалізацією нафти та нафтопродуктів на території Києва.

Двічі на рік Державне управління екології та природних ресурсів у місті Києві разом з інспекцією державного технічного нагляду КМДА звітуватиме перед міською адміністрацією про виконання цього розпорядження.