Для весняної клумби

Айстри. Досить поширені і такі невибагливі до умов вирощування квітки. Висіяні густо, айстри утворюють суцільний розкішний килим. Та й краса його довготривала – безперервно квітуючи, айстри тішать око аж до перших осінніх заморозків. А садова доріжка, облямована з обох боків компактними карликовими кущиками, які цвітуть дружно і рясно, схожа на яскраве суцільне різнобарвне мереживо.

Айстра – рослина холодостійка. Загартована низькими температурами, витримує заморозки і до -3-4оС. Отож, використовуючи цю її біологічну особливість, можна виростити сильну рослину, яка розвинеться навесні у гарний, добре сформований кущ із багатьма суцвіттями. Друга декада листопада – саме час для підзимового висівання айстр, адже, пройшовши тривале загартування холодом, насіння цієї квітки набуває підвищеної життєстійкості, і навесні з нього виростає здорова, сильна рослина. До того ж посіяне зараз насіння навесні дасть дружні сходи. Їх добре розвинена коренева система сповна використає зимові запаси вологи і поживні речовини ґрунту. А самі рослини менше вражатимуться хворобами і шкідниками, адже вони швидко наберуть сили росту задовго до їхньої появи.

Звичайно, айстри, вирощені із розсади на підвіконні чи в теплиці, швидше зацвітуть. Але й відцвітуть раніше. Зате цвітіння в айстр підзимового посіву буде тривалішим і пишнішим – у них утвориться більше суцвіть. До того ж, звичайно, якщо складуться сприятливі умови, такі рослини встигнуть дати і насіння. А вподобавши якийсь сорт, так хочеться його бачити на грядці і наступного року. Своє ж насіння – неабиякий здобуток, зважаючи на те, що насіння айстри швидко втрачає схожість. Тому, висіявши тільки свіже, цьогоріч зібране насіння, можна сподіватися на успіх навесні. До того ж, якщо висіяти його в добре заправлений перегноєм і мінеральними добривами родючий ґрунт – суглинний чи супіщаний, і неглибоко – на 2-3 см. А навесні, щоб прискорити появу сходів, отже, й цвітіння, грядку варто накрити плівкою та не забути її вчасно зняти після появи сходів. І звичайно ж, не сіяти айстри там, де вони росли раніше.