Подарунок на жіноче свято

Її можна побачити майже в кожному квітковому магазині. Вона до вподоби не лише жінкам, які з усіх квітів віддають перевагу саме їй, але й чоловікам – адже це чудовий живий букет жінці до 8 Березня. Саме такий подарунок з’явився і в мене на підвіконні у день жіночого свята.

Над блискучим темно-зеленим листям підносяться голівки мініатюрних червоних квітів, які до того ж ще й наповнюють кімнату приємним тонким ароматом. Це – поліантова троянда. Її будь-яких форм кущики цвітуть з весни аж до самої осені, мають багату і насичену гаму кольорів, з найрізноманітнішими відтінками. Невисокий – 25-30 см – кущ займає мало місця на підвіконні. Але дуже полюбляє світло. Однак якщо вікна звернені на південь, потерпає від сухого, гарячого повітря (любить прохолоду): пуп’янки швидко зацвітають, але й швидко опадають. А листя зморщується, дрібнішає, жовтіє і осипається.

З настанням осені, коли дні стають коротшими, а ночі довшими, троянді бракує світла. Рослина витягується, мало утворює пуп’янків. Тому в цей період їй необхідне штучне освітлення. І менше поливати.

А от навесні, пересаджена у свіжу суміш ґрунту (торф, перегній і пісок – 2:2:1), троянда знову вкривається пуп’янками. При садінні важливо не руйнувати земляну грудку на корінні. До того ж необхідно зробити санітарне чищення загущеного гіллям куща, видаляючи і квіти, що вже відцвіли, – це перешкодить утворенню плодів, на які рослина затратить багато сил.

Сформована, пересаджена рослина особливо потребує вологи. Тому поливати необхідно рясно, не допускаючи пересихання ґрунту у горщику (час від час обприскуючи листя). А після поливу добре спушити ґрунт – адже корінню для розвитку потрібне і повітря.

Однією з умов рясного цвітіння троянди є підживлення її слабким розчином органічних або мінеральних добрив (раз на тиждень). А для профілактики захворювань час від часу її листя слід мити водою з додаванням мила – рослина буде стійкішою до інфекції.

Розмножують троянду живцями, нарізаючи їх з молодих гілочок з кількома міжвузлями. Свіжо нарізані живці відразу садять у суміш торфу з піском, не допускаючи пересихання, або у іншу земляну суміш, яка добре б пропускала воду.