Осінь: час садити дерева

Багато киян дивуються, коли бачать, як вздовж дороги висаджують дерева: чому восени? Для «зеленбудівців» ніякої дивини у цьому немає, бо відомо, що осінь, так само як і весна, – теж добра пора для садіння дерев. До речі, садити їх можна навіть узимку, коли земля ще не зовсім замерзла і можна викопати ями.

Розмножують саджанці у міському розпліднику, що на вулиці Окружній. Там вони ростуть до восьмирічного віку.

За словами заступника директора комунального підприємства з утримань зелених насаджень Голосіївського району Олени Донець, осіннє садіння починається в період масового падолисту і закінчується з настанням перших заморозків. У цей час садять усі листяні породи, за винятком тих, які гірше переносять холод, а також багато хвойних: тую, ялину, ялівець, сосну.

«Осіннє садіння дерев – звичайна щорічна робота «Зеленбуду», й окремих розпоряджень щодо цього не було, – каже пані Олена. – У нашому районі, приміром, за осінній місячник благоустрою вже посаджено 624 дерева і 2900 кущів. Лише уздовж Столичного шосе ми висадили 35 ялин заввишки 3,5 метра». Найкраще приживаються саджанці з грудками землі, так звані «комові» (від російського «ком»). Їх доцільно садити вздовж автомобільних магістралей, де менш родючі ґрунти і брудніше повітря. До того ж землю вздовж доріг посипають сіллю, що теж є серйозним випробуванням для молодих саджанців. «Комові» ж перевозять з рідного місця у віці 7-9 років. Їх викопують разом із землею площею приблизно метр на метр і двадцять сантиметрів, і спеціальним транспортом доставляють на нове місце.

Пересаджують найчастіше липи і клени, бо вони мають міцні крони і добре адаптуються до несприятливих умов.

Затрачені кошти і зусилля виправдовують себе, бо дерево вже навесні має такий вигляд, ніби росло на новому місці завжди. Крім того, саджанці заввишки понад три метри важко вкрасти, що часто трапляється у нас навесні. Ось, наприклад, за даними сайту «Київзеленбуду» за 2004 рік затяті «юннати» поцупили 2123 саджанці.