Магістраль біля дитмайданчиків

Нещодавно Всеукраїнська екологічна громадська організація «Мама-86» та Кримська республіканська асоціація «Екологія і світ» провели прес-конференцію «Земельне беззаконня в Україні має бути зупинено!». Мета прес-конференції – привернути увагу ЗМІ та громадськості до проблем незаконного будівництва у всіх куточках України.

На конкретних прикладах громадські екологи розповіли про масові порушення екологічного та земельного законодавства України будівельниками та державними екологічними органами. Недавно до «Мами…» по допомогу звернулися жителі району «Теремки-2», де на відрізку Амурська площа – Велика Окружна дорога, вулицями Трутенка, Вільямса, Смолича і Крейсера «Аврори» проклали автомагістраль. За словами представника громади Світлани Геращенко, будівництво розпочали без позитивного висновку Державної екологічної комісії і санепідемстанції. За рішенням Київміськради, дорога має статус місцевої, але перетворилася на транзитну магістраль. Поряд із будівництвом розташовано земельні ділянки, які навесні цього року опинилися під водою, позаяк будівельники засипали природний водовідвід і не подбали про новий дренаж. Крім того, людей обурює, що трактори і бульдозери працювали за 10-12 метрів від дитячих майданчиків, а тепер на великій швидкості тут їздять легкові й вантажні автомобілі. Люди вимагають, щоб вздовж вулиці Смолича насадили дерева і встановили огорожі між будинками та проїзною частиною. Поки що звернення громадян у різні інстанції залишаються безрезультатними.

Як відомо, «Мама-86» захищає інтереси громадян по всій Україні, тому не дивно, що до неї звертаються не тільки кияни. Ще однією темою для обговорення стала ситуація, про яку розповіла жителька прикордонного села Степанівки, що в Одеській області. Там уздовж річки Кучурган фермери на відведених для сільськогосподарських робіт ділянках почали будувати греблі й ставки, аби розводити рибу. У результаті рибалки підтопили городи та підвали жителів довколишніх сіл. Крім того, за рахунок фермерських угідь селянам урізали пасовища. Конфліктна ситуація в тамтешніх селах настільки загострилася, що доходить до бійок між фермерами і селянами, а місцеві органи самоврядування залишаються бездіяльними.

Чимало прикладів незаконного захоплення землі й у Криму. Так, за словами представників кримської громадської організації «Екологія і світ», процес приватизації землі на півострові Крим відбувається хаотично, захоплюють землі заповідників, забудовують території між житловими будинками з порушеннями санітарних норм. Основною причиною цього, на думку представників «Екології», є непідготовлена земельна реформа, а також неузгоджена робота Міністерства екології та Держкомзему.

За даними представника Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель Олександра Бредіхіна, у Криму протягом 9 місяців цього року виявлено 1347 таких порушень на території автономії та загалом в Україні – 24500. На його думку, створення служби громадських інспекторів із контролю за використанням і охороною земель дасть змогу навести лад із відведенням земельних ділянок, щоб кожен сільський голова не вважав землю села своєю власністю і не розпоряджався нею на власний розсуд.