Нове життя старої інтриги

Напередодні другого туру президентських виборів знову відновилася стара інтрига – конституційна реформа отримала друге, третє чи яке там дихання. Після підписання договору між Віктором Ющенком і Олександром Морозом «Наша Україна» зобов’язалася підтримати внесення змін до Конституції. Зважаючи на ці нові обставини, Центр досліджень політичних цінностей провів круглий стіл «Політична реформа: перспективи реалізації та ступінь готовності політичних опонентів до компромісу».

На засідання запросили представників різних політичних сил. Провладний табір представляв керівник штабу Віктора Януковича Сергій Тигипко, а від опозиції завітали  «нашоукраїнець» Микола Катеринчук та соціалісти Олександр Мороз і Микола Рудьковський. У обговоренні взяли участь і політологи, зокрема Дмитро Видрін, Володимир Полохало, Михайло Погребинський, Володимир Фесенко.
Запеклих ворогів реформи серед учасників круглого столу не виявилося. Усі наголошували на її важливості, просто кожен по-своєму розумів її сутність і називав свої терміни проведення.

Олександр Мороз наполягає на голосуванні законопроекту 4180 до другого туру виборів. На його думку, зміна системи влади важливіша за всенародне волевиявлення. Лідер СПУ сподівається на підтримку «Нашої України», яка може забезпечити потрібні 300 голосів.

А Сергій Тигипко висловив сумнів щодо проходження реформи. Бо нині  є лише 270 голосів її прихильників. Тому поки що немає сенсу розглядати законопроект. Проте після 21 листопада зміни до Конституції не матимуть активної підтримки. Компроміс – домовитися і проголосувати за реформу найближчим часом, а ввести її в дію вже після виборів 2006 року.

Микола Катеринчук зазначив, що реформа влади – не лише законопроект 4180. Потрібно ухвалити цілу низку законів, спрямованих, зокрема, на зміни в судовій системі та місцевому самоврядуванні. Вони б доповнили конституційні зміни та забезпечили високий рівень демократії. Крім того, не слід забувати і про прагнення простих українців.

– Громадяни вимагають демократії для мільйонів, а не демократії для мільйонерів, – зауважив пан Катеринчук.

Депутат пообіцяв, що «Наша Україна» виконає всі зобов’язання згідно з договором  із соцпартією, зокрема й ті, що стосуються політреформи. Але є ціла низка зауважень до згаданого законопроекту і потрібно їх узгодити.

Думки політологів також розійшлися. Дмитро Видрін назвав реформу неминучою. Володимир Фесенко зазначив, що ідеальний законопроект – той, що набере 300 голосів. І запропонував постатейно голосувати всі зміни. А от Володимир Полохало не впевнений, що навіть після схвалення конституційних змін реформу буде реалізовано. Новий президент може заблокувати її.

Парламентарії домовилися 15 листопада зібратися, аби підрахувати голоси прихильників реформи. І якщо їх буде достатньо, 16 чи 18 листопада законопроект можуть поставити на голосування.