Боргів немає із 2001 року

Питання погашення заборгованості постійно перебуває під пильним наглядом столичної влади, яка з цього приводу вже неодноразово зверталася до центральних органів виконавчої влади. На розширеному засіданні колегії КМДА обговорювали нинішній стан боржників-підприємств та заходи, які вони вживають для ліквідації невиплат.

Начальник Головного управління праці та зайнятості КМДА Тетяна Кисільова зауважила, що нині майже 40 відсоткам усіх, кому завинили (понад 4 тисячам працівників), виплатили зарплату. «На 1 жовтня із заборгованістю залишилися лише 0,7 відсотка штатної кількості працівників, але це 5,8 тисячі осіб», – наголосила вона. Пані Кисільова також зазначила, що на комунальних підприємствах столиці немає заборгованості ще з 2001 року.

За даними офіційної статистики, загальна заборгованість зарплати по Києву – 10,7 млн. грн. (46 підприємств), що на 5,3 млн. менше порівняно з минулим місяцем. «Ця сума становить один відсоток заборгованості із заробітної плати по Україні загалом, – пояснила пані Кисільова. – А в перерахунку на середньомісячний фонд оплати праці – 1,5 відсотка». За видами економічної діяльності станом на 1 жовтня найбільший борг із заробітної плати залишається в галузі транспорту і зв’язку – 27 відсотків, будівництва – 26,5 відсотка, промисловості – 26 відсотків і в сфері досліджень та розробок – 13 відсотків.

Аби якнайшвидше ліквідувати борги, КМДА спільно з райдержадміністраціями проводить виїзні засідання робочих груп та тимчасових комісій з питань забезпечення погашення заборгованості із зарплати на підприємствах-боржниках міста. Після докладного вивчення ситуації приймають відповідні рішення та надають допомогу. А коли потрібно, за участю правоохоронних органів притягують винуватців до відповідальності.