Закортіло ікри… «заморської»

Ікра чомусь асоціюється насамперед із рибною – чорною або червоною. Але нам, пересічним споживачам, таки звичніша овочева: із кабачків, патисонів, баклажанів, а також буряків, гарбузів, цибулі та із суміші овочів.

Проте найпопулярніша ікра, що колись потрапила до нас з далекої Африки – «заморська» кабачкова. Зазвичай її можна вживати як самостійну страву і як гарнір до м’яса чи риби.

В Україні кабачкову ікру не готують хіба що ледачі виробники. Тому на полицях столичних магазинів цієї продукції стільки, що аж очі розбігаються. А щоб допомогти нам дізнатися, яка смачніша і якісніша, фахівці Центру незалежних експертиз «Тест» уже скуштували 10 зразків «заморської» ікри від різних вітчизняних виробників.

Передусім споживачам цікаво знати, яка складова цього продукту надає йому того чи того присмаку. Адже хтось полюбляє томати, а хтось – свинячий хрящик. Проте виробники, як правило, не вказують на етикетці, з яких компонентів приготовано ікру. Так, на банці «Чигирин» не зазначено, який вміст солі, зате до складу їхньої «заморської» страви, виявляється, входять… огірки. Забули повідомити про дату виготовлення ікри «Чумак», «Ніжин» і «Златодар». А на упаковці «Солохи» вона вийшла тризначною – 216.

Усі продегустовані апробаторами зразки ікри, крім «Чумака», розфасовано у скляні банки. Тому споживачі можуть легко розгледіти колір продукту. Зручно відкручуються, навіть без ключа, кабачкова продукція «Господарочки», «Чемпіона», «Ніжина». Найбільша упаковка за масою у «Златодара» – 700 грамів, а найменша у «Чумака» – 300 грамів. Решта, як правило, 450 – 500 грамів.

У лабораторії кабачкову ікру також перевірили на жирність та вміст сухих речовин. Одна група цієї продукції мала 3,5 відсотка жирності, а друга – 7 відсотків. А от щодо сухих речовин, то в цій ікрі їх має бути не менш як 19 відсотків. Загалом у більшості виробників продукт відповідає державним стандартам. Проте деякі з них виготовляють ікру за своїми ТУ. Тому, скільки сухих речовин у «Господарочці», «Синьйорі Помідорі» і «Чигирині», спеціалістам не вдалося з’ясувати.

Апробатори ж оцінювали кабачкову ікру й за зовнішнім виглядом, консистенцією, смаком і запахом.

До зовнішнього вигляду претензій не було. Щодо консистенції, то вона мала б бути кращою у «Росича», «Синьйора Помідора», Чигирина» і «Parmen». У двох останніх виробників ікра була ще й непривабливого кольору.

Найсмачнішою ж і з приємним запахом виявилася продукція «Златодара» і «Ніжина». Гіркувато-кислий присмак пропонують «Росич» і «Parmen». Найякіснішою серед 10 зразків були «Златодар», «Ніжин», «Солоха» і «Чумак». А найгіршої якості продукція «Чигирин» та «Parmen». Найдешевша ікра-«відмінниця» – «Солоха».