«Буфф Паризьєн» стартував у Києві

Прес-конференція з нагоди відкриття малої сцени «Театру у фойє» та прем’єри одноактної оперети Жака Оффенбаха «Звана вечеря з італійцями» розпочалася незвично. Як тільки журналісти посідали за столики, вбіг чоловік у театральному одязі й почав допитуватися, що тут відбувається. Виявляється, це приміщення його господаря – мсьє Шуфлєрі. Зрештою, журналісти оговталися від такої незвичної імпровізації, і посипалися запитання. Щоправда, час від часу метушливий слуга, галасуючи, порушував спокійний тон прес-конференції.

Відкриттям «Театру у фойє» Театр оперети відчиняє двері у світ нових театральних експериментів. Головна ідея проекту, ініціатором якого виступив художній керівник та директор театру режисер Богдан Струтинський, полягає у спробі опанувати інший рівень контакту з аудиторією, віднайти альтернативні форми сценічного діалогу, максимально наблизити світ гри до реальності.

Коли широкий план, артисту буде дуже важко сфальшивити. Його і глядача не розділяє оркестрова яма. Виконавці стануть і психологами, адже Лесь Курбас казав, що актор має відчувати дихання залу. Щоправда, ще не кожен глядач готовий сприйняти інтерактив. Перевагою малої сцени є те, що після вистави артист і глядач можуть познайомитися за келихом вина. Звичайно, таке знайомство після корпоративної вистави доступне не всім потенційним глядачам, адже квиток коштує 70 гривень.

Однак немала ціна квитка ще не означає, що театр підлаштовуватиметься під смаки своїх клієнтів. Так само не диктуватиме репертуар і спонсор малої сцени – один із банків. Як пожартував голова правління банку Олександр Новиков, малий банк вирішив допомогти малій сцені, тим паче, що театр і банк – сусіди.

На малій сцені планувалося поставити виставу за твором Патріка Зюскінда, однак зрештою відмовилися, оскільки «пивний» спонсор забажав, щоб де тільки можливо розміщували рекламу його продукту. «Я зробив це свідомо, – сказав Богдан Струтинський, – оскільки це тимчасовий «успіх», який зруйнує творчий продукт. Театр – це планово-збиткова організація».

А загалом планується на малій сцені поставити вистави випробуваних часом жанрів, з яких починалася оперета – а таких шедеврів близько 200. Щодо майбутніх планів, то поки що Богдан Струтинський не бачить, з ким із українських композиторів можна співпрацювати: «Іда Островська запропонувала нам п’єсу, однак там 35 дійових осіб, які аж ніяк не помістяться на малій сцені».

Сюжетна колізія вистави Жака Оффенбаха «Звана вечеря з італійцями» проста і витримана в точній відповідності до канонів традиційної комедії перевдягання оффенбахівського театру «Буфф Паризьєн». Марнославний володар престижного взуттєвого магазину мсьє Шуфлєрі, претендуючи на славу вишуканого шанувальника мистецтва, запрошує на звану вечерю італійське тріо, яке з невідомих причин повернулося додому. Тим часом донька мсьє Шуфлєрі Ернестіна знаходить вихід з цієї ситуації – пропонує власноруч імітувати виступ італійців. На роль тенора дівчина запрошує свого коханого Боніфаса, але тільки за умови одруження з ним. Удаваний концерт відбувся блискуче. Завдяки спритності коханих батько Ернестіни – старий Шуфлєрі врешті-решт погоджується на шлюб, і любовна інтрига добігає щасливого кінця.