Під час канікул не нудьгували

Хоч і недовгі осінні шкільні канікули, але їх вистачило для оздоровлення, цікавих подорожей, нових знань і вражень. Чимало школярів-киян побували в туристичних подорожах у Каневі, Чернігові, Умані, Корсунь-Шевченківському, Вінниці, Полтаві, Кам’янці-Подільському, Львові, Ужгороді та Криму. Подорожували потягами, автобусами, а дехто – з рюкзаком за плечима пішки. Хто потребував санаторного лікування – «прихопить» частину другої чверті, бо здоров’я – дорожче.

Шляхами слави і безсмертя

На осінні канікули припадає дві знаменні дати – визволення України й Києва від німецько-фашистських загарбників. Головне управління освіти й науки подбало про найактивнішу участь київських школярів у Всеукраїнській історико-краєзнавчій акції учнівської молоді «Збережемо пам’ять про подвиги» та Всеукраїнській молодіжній акції «Пам’ятаємо минуле задля майбутнього», присвячених 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. У Києві проголошено конкурс пошуково-дослідницьких учнівських робіт «Шляхами слави і безсмертя».

Київська влада нічого не робить похапцем

Розпорядження про підготовку до 2005-2006 навчального року було затверджене ще у вересні 2004-го. У розпорядженні Київського міського голови за 14 жовтня конкретно розписано, що й як треба зробити, аби наступний навчальний  рік розпочався вчасно й посеред нього не виникало жодних проблем. Вперше йшлося про придбання обладнання для кабінетів математично-природничого циклу та підключення до системи Інтернет автоматизованих робочих місць директорів; передбачення в районних бюджетах коштів на придбання меблів для старшокласників; обстеження навчальних приміщень та поточних ремонтів під час осінніх, зимових та весняних канікул, аби влітку було легше; докладне вивчення потреби в нових навчальних закладах та реконструкції  старих у районах інтенсивної забудови та у зв’язку з переходом на 12-річне навчання («пік» проблеми припаде на 2012 рік); завершення ремонтів усіх санвузлів. Особливим рядком у розпорядженні виділено стан забезпечення житлом дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування – випускників шкіл-інтернатів
№№ 3, 12, 21 та дитбудинку «Малятко».

Щоб неповнолітні не випадали з поля зору

І не поповнювали лави злочинців, наркоманів і п’яниць. Розпорядженням рекомендується посилити контроль за прийомом учнів до перших і десятих класів. Не таємниця, що тих, хто не дуже добре навчається чи бешкетує, освітяни нерідко потай, але цілеспрямовано «виживають» зі шкіл у дев’ятих класах. А часом і відкрито рекомендують забиратися разом з документами у профтех-училище. У столиці цю дискримінаційну практику намагаються викорінити. Звісно, професія у 16-17 років – краще, ніж поганенький атестат, але в школі батькам легше проконтролювати дітей і вберегти від поганого впливу, аніж у профтехучилищі в іншому кінці міста.

І у нас, як у людей

Наприкінці минулого року, під час традиційної зустрічі з керівниками середніх навчальних закладів Київський міський голова Олександр Омельченко пообіцяв забезпечити всі школи, ліцеї й гімназії мультимедійними навчальними комплексами. Для встановлення 359 таких новацій виділили 5 мільйонів 540 тисяч гривень, і в середині жовтня цю роботу було завершено. Тепер не лише заняття якісно поліпшилися. Учні мають змогу індивідуально вивчати іноземні мови, опановувати таємниці програмування, дисципліни поза шкільною програмою.