Правда ходить по обидва береги Дніпра

Минулої суботи в центрі столиці в рамках всеукраїнської акції «Народ не здолати» люд зібрався з вимогою оголосити остаточні дані голосування першого туру президентських виборів.

За даними організаторів, на демонстрацію прийшло понад 100 тисяч осіб. Міліція, одначе, наводить цифру в 50 тисяч.

Колони прихильників Віктора Ющенка, що рушили до майдану Незалежності, принципово не використовували символіки з ім’ям кандидата, аби не порушувати закон. Натомість на численних транспарантах переважали гасла на кшталт «Народ переміг адмінресурс».
– Сьогодні ми не агітуємо за нашого кандидата, – розповів студент Сашко, який ішов у перших рядах колони. – Ми зібралися, аби протистояти фальсифікації з боку влади. І в другому турі не допустимо таких порушень, які були 31 жовтня.

Уже традиційно для «розігріву» перед початком мітингу виступили музичні зірки: гурт «Плач Єремії», Марійка Бурмака і Тарас Петриненко. А потім на сцену вийшли учасники мітингу, залунав Державний Гімн і десятки тисяч голосів дружно заспівали: «Ще не вмерла Україна...» Мабуть, і на футбольних матчах за участі нашої збірної ще не було чути такого співу. У багатьох на очах з’явилися сльози. І тут поверх натовпу хвилею пропливло жовто-блакитне знамено – його передавали з рук у руки, як символ єднання всіх українців.

Віктор Ющенко одразу зазначив, що з 31 жовтня ми живемо в іншій країні, де громадяни продемонстрували свободу вибору і здатність захистити його. Українці – нація, народ, а не просто електорат. Їх не потрібно ділити на західних та східних, розрізняти за національністю чи віросповіданням.

– Правда ходить по обидва береги Дніпра, – зауважив Віктор Андрійович.

Кандидат попросив тих, хто був свідком чесних, демократичних виборів, підняти руку. Таких на мітингу не виявилося. Тоді він розповів про численні порушення на виборчих дільницях 31 жовтня. Зокрема, показав незаповнені протоколи виборчих комісій, де вже стояли підписи голови та їх членів. Також виявилося, що інформація з дільниць на сайт ЦВК надходила протягом кількох годин через буцімто таємну транзитну інтернет-сторінку. Крім того, ще й досі невідома точна кількість виданих відкріпних талонів: Віктор Ющенко навів приблизну цифру в 300 тисяч, а проголосувало за ними аж мільйон виборців.

Народний кандидат закликав Центрвиборчком оприлюднити остаточні дані підрахунку голосів. А поки їх нема, навів свої цифри, взяті з протоколів із «мокрими» печатками. Вони засвідчують його перемогу в першому турі. Ці документи передали до ЦВК.

Віктор Андрійович повідомив, що політрада Соціалістичної партії одностайно ухвалила рішення підтримати його в другому турі. Кандидат уже уклав відповідну угоду з Олександром Морозом. Найближчим часом очікується підписання договору ще з одним кандидатом, у минулому – прем’єром. Усі одразу здогадалися, про кого йде мова.

Згодом виступив і Олександр Мороз, який прийшов підтримати Віктора Андрійовича. І побажав, щоб через рік у столиці відбулася така ж акція, де б нинішній кандидат виступив уже як глава держави.

На завершення слово мали Юлія Тимошенко та Олександр Зінченко. Вони закликали виборців виконати громадянський обов’язок: записатися спостерігачами на виборах, а також чинити законний опір спробам сфальсифікувати вибори.

Учасники мітингу залишали майдан Незалежності сповнені емоцій: кожен тримав у руці маленький гостинець –  жовтогарячі апельсини як символ майбутньої перемоги.