Не все безпечне, що квітує

Виявляється, що осіннє різнобарв’я дерев та рослин може  спричинити у людей не тільки приємні відчуття. Чимало представників флори мають алергенні властивості.

Керівництво Управління охорони навколишнього природного середовища КМДА попереджає, що в столиці невблаганно  розростається один із найнебезпечніших карантинних бур’янів – амброзія полинолиста. Ця рослина  завдає шкоди здоров’ю людини,  спричиняючи масові алергічні захворювання на так звану «сінну лихоманку».

Зрозуміло, що милуватися цією рослиною недоречно. Допоки амброзія полинолиста ще не заполонила столицю, її потрібно чимскоріш винищувати. Фахівці управління спільно із представниками Прикордонної державної інспекції із  карантину рослин у Києві провели контрольні перевірки виконання заходів із знищення амброзії у Дарницькому, Деснянському та Голосіївському районах.

Встановлено, що у Дарницькому районі ця рослина найчастіше трапляється на пустирі біля вул. Кошиця,  на газонах транспортної розв’язки біля станції метро «Харківська» та на територіях біля проспекту Бажана і вул. Срібнокільської.

У Деснянському районі амброзію виявлено на землях, прилеглих до автогаражного кооперативу «Супутник», що на вул. Крайній, 3. Тут рослини вже сягають заввишки понад метр та утворюють велику кількість насіння.

Осередок амброзії у Голосіївському районі  – на території ТОВ ТМО «Ліко-Холдинг» на вул. Вільямса, 9. Про це «Вечірці» повідомив начальник Управління охорони навколишнього природного середовища КМДА Володимир Трокоз.

За результатами перевірок складено відповідні акти та видано приписи відповідальним особам про термінове знищення амброзії за  цими адресами. Перевірки заплановано провести й в інших районах столиці.

Нині управління спільно з КП «Київський міський будинок природи» та прикордонною держінспекцією із карантину рослин видають і розповсюджують серед киян листівки, плакати та буклети, спрямовані на боротьбу з амброзією. А райдержадміністраціям у м.Києві пан  Трокоз пропонує розробити і затвердити план заходів по боротьбі з карантинними рослинами.  Фахівці радять акцію з масового знищення амброзії проводити в червні, коли рослина ще не квітує.