Торгувати на ринку вигідніше, ніж на тротуарі

Скільки вже писано-переписано про стихійну торгівлю! І громадський порядок порушує, і благоустрій територій, і створює незручності  для мешканців прилеглих будинків, і сприяє виникненню різних захворювань. Парадоксально, але факт: підтримує її насамперед покупець. Не купував би – «стихійник» зник би з горизонту. Проте це – в ідеалі. Реалії ж доводять: з несанкціонованою торгівлею потрібно вести непримиренну боротьбу. Як це роблять у Солом’янському районі, розповідає заступник голови райдержадміністрації Анатолій Іващенко.

– Район наш – специфічний, – каже Анатолій Васильович. – Тут розташовано зупинки електропоїздів «Пост-Волинський», «Караваєві дачі», «Київ-Пасажирський», «Борщагівка». Сюди приїжджають жителі сіл, містечок і тут же, у найлюдніших місцях, успішно продають продукти харчування.

Окрім того, вони жваво торгують на вулицях Солом’янській, Олексіївській, Ушинського, Механізаторів, Героїв Севастополя, площі Космонавтів. Процвітає й підземна торгівля. На Солом’янці з метою боротьби створено спеціалізовану  групу з фахівців контролюючих органів району. Уже проведено близько 90 рейдів-перевірок. За порушення правил торгівлі до адміністративної відповідальності притягнуто 132 особи.

Дуже вже полюбляють «стихійники» підземний перехід біля станції метро «Політехнічний інститут». Там за торгівлю з рук затримано 23 особи. У них вилучено промислової продукції на суму 3550 гривень. Адміністративних штрафів стягнено на суму 2360 гривень. Але чи допоможе це? Тож я й спитав у Анатолія Іващенка, чи взагалі є спосіб, за допомогою якого можна було б ліквідувати стихійну торгівлю?

– Це проблема не лише Солом’янського району, – відповів він. – Хоча постійними рейдами, роз’ясненнями нам удалося частково припинити це неподобство поблизу міської лікарні №4, ВАТ «Центральний гастроном», Індустріального шляхопроводу. Дехто з тамтешніх колишніх порушників уподобав місця на ринках. Тепер спокійно собі торгують, заробляючи копійку для сімейного бюджету.
– А хіба на ринку вигідно працювати? Кажуть, там зависокі податки.

– Торговці не хочуть іти на ринок лише через те, що там встановлено контроль за продукцією, яку пропонують для реалізації. У більшості тих, хто полюбляє переходи, вона, зрозуміло, не пройде лабораторного аналізу.

– До речі, за той же лабораторний аналіз треба, напевно, викласти кругленьку суму?

– Ні, він коштує лише одну гривню. Стільки ж треба заплатити за ринковий збір, а ще гривню – за прокат вагів. Отже, виклав три гривні – і торгуй собі на здоров’я.

А ось що сказав головний інженер ринку «Севастопольський» Олег Моторний:

– Усіх, хто бажає торгувати плодо-овочевою продукцією, ласкаво просимо. Місць вистачає. Згідно з постановою Київської міськдержадміністрації, визначено таку оплату: ринковий збір – 1 грн., заставна вартість вагів – 1 грн., лабораторний аналіз – 1 грн.