«За останніх років десять українці не почувалися так добре в Москві, як нині»

Про це в «Газеті Ру» пише спецкор «Комерсанта» Валерій Панюшкін. І продовжує: «Є тут у мене знайома дівчина з українським паспортом. Раніше її регулярно змушували проходити принизливі процедури реєстрації, вимагали хабарі, зрештою забирали у відділення міліції. Тепер вона вся сяє: варто їй на прохання правоохоронця «показати документики» дістати паспорт із тризубом, як міліціянт одразу ж стає напрочуд ввічливим.

Знайома запитує:

– Ну і кому я маю бути вдячна, Януковичу?

Я відповідаю:

– Тим шістдесяти відсоткам українців, які проголосували проти нього.

Якби Янукович виграв у першому турі, нічого б не отримала Україна – ні дев’яноста днів без реєстрації в Москві, ні поваги міліції, ні закону про подвійне громадянство. Так би й казали затриманим українцям: «Ну що, Хохляндія, вивертай кишені!».

Але Янукович у першому турі не виграв. Багато хто зрозумів, що з українцями не можна так, як з росіянами, – замакітрити голову телевізійною пропагандою чи залякати терактами.

Щодо подвійного громадянства. Чогось мені здається, що тільки-но Віктор Янукович стане президентом, ця ідея-фікс перетвориться на мильну бульбашку. І тоді три тижні поваги до українців у Москві забудуть за три дні.

Картинка з натури. Чолов’яга з Воронежа у міліцейському «мавпятнику» обурюється: «Чому мені, росіянинові, не можна бути в Москві без реєстрації, а українцеві можна?» Відповідь: «Тільки тому, що ти, росіянин, голосував так, як тобі веліли. Тому ти й у «мавпятнику». А він, українець, – на свободі, бо за неї голосував. Тому його поважають навіть у чужій країні».

Україна насамперед вчить нас, росіян, не боятися. Якщо не боїшся – тебе поважають».