Статистика успіху

Перед початком розширеної колегії КМДА минулої п’ятниці хол перед Колонною залою мерії нагадував експозицію колишньої ВДНГ. Столичні підприємства демонстрували лише невеличку частину того, що останнім часом випускає київська промисловість. Тут було все – від продуктів харчування, телевізорів «Емка», знезаражуючих пристроїв для води до протитанкових керованих ракет.

Приємне враження залишилося від експозиції – підприємства можуть, хочуть і роблять! А доповідь заступника голови КМДА – начальника Головного управління промисловості, транспорту та зв’язку Валерія Кир’яна додала всім упевненості в тому, що столична промисловість на досягнутому не зупинятиметься. Статистику Валерій Андрійович навів вражаючу. За січень-вересень 2004 року  підприємства міста випустили продукції на понад 12,1 млрд. грн. – це майже в 2,6 раза перевищує темпи приросту, заплановані Програмою соціально-економічного та культурного розвитку міста. Київ за темпами зростання обсягів виробництва залишив позаду потужні і промислово розвинуті регіони: Дніпропетровський випередив на 12,9 відсотка, Донецький – на 16,7, Луганський – на 11,3, Харківський – на 16 відсотків. У восьми столичних районах (крім Шевченківського та Печерського) темпи зростання обсягів виробництва перевищують середньоміські.

Статистика свідчить, що успіху досягнуто значною мірою завдяки впровадженню інноваційних технологій. По-новому в місті працюють 37,6 відсотка підприємств. Від початку року на них запроваджено 440 нових технологій. Тут попереду Шевченківський район, який запровадив 230 маловідходних та 82 енергозберігаючих процесів. Освоєно 772 найменування нових видів продукції. Солом’янський випускає 171 виріб, який має підвищений попит, Дарницький – 157. На жаль, пасуть задніх Дніпровський район, де випускають лише 18 нових видів продукції, та Печерський, який звітував про 28 таких виробів.

Очікується, що до 2011 року частка інноваційної продукції становитиме 70 відсотків загального обсягу виробництва. А це означає, що Київ перетвориться на інноваційний регіон. Стрімко зростатимуть кількість створених нових робочих місць і середня заробітна плата в промисловості, яка нині становить 910 грн.

Валерій Кир’ян говорив і про поки що невикористані резерви. Адже ще не всі керівники підприємств дбають про випуск продукції, яка має попит. Залишатися ж на ринку із застарілими виробами – то прямий шлях до збитків і навіть банкрутства. Тож 34 відсоткам неприбуткових столичних підприємств є про що подумати. І є на кого рівнятися.