«Прошита» модель із секретом

У  часи глобальної «цифронізації» – посекундної оплати  наших з вами телефонних теревенів – найбільшою проблемою для любителів багатослів’я стає оплата своєї «слабкості». Але й тут наш народ, точніше ті, хто вважають себе інтелектуальною його частиною, що живе на межі закону, знайшли вихід.

Нечасто випадає бувати на радіоринку. Але, коли вже навідаєшся сюди, з порожніми руками не вийдеш. Захотілося мені якось обміняти свою стареньку мобілку на сучаснішу. Вже за кілька хвилин мав кілька пристойних, як на мене, пропозицій, однак одна з них була особливо привабливою.

Молодик запропонував придбати у нього звичайнісіньку модель телефона, але, так би мовити, із «секретом», який полягає в тому, що за кілька місяців можна повністю окупити витрати. А справа в тому, що цей телефон «прошитий» під одного з провідних українських операторів, і саме завдяки цьому, вводячи перед набраним номером кільканадцять цифр та буквочок, можна буде майже десять хвилин розмовляти безплатно!

Секрет, мовляв, у тому, що цей телефон працює в стандарті GSM, де паролі ASN (безплатного доступу до мережі) постійно змінюються, але «прошивка» дозволяє зберігати найпоширеніші з них понад рік  на сервері та  SIM-карті апарата.

«Теоретично створити клон такого телефона можна, але в цієї технології занадто багато недоліків. По-перше, – дорого, по-друге, працювати в конкретний момент може тільки один телефон, по-третє, коли приймаєш вхідні дзвінки, можуть запеленгувати. Я ж реалізував інший підхід, оснований на принципі зміни ASN-пароля на сервері, – поділився секретом молодик. – У цьому випадку з’являється можливість одержувати із сервера новий ASN-пароль, не стираючи старого. Виходить, що ASN-пароль продовжує реєструвати вас у мережі, а старий пароль, так би мовити, «зависає», роблячи користувача невидимим, дозволяючи при цьому дзвонити. На сервері ж не записується ваш номер, і дзвінок виходить анонімним. Телефонувати можна куди і скільки завгодно, як і відправляти SMS-повідомлення».

(Про те, як працює ASN-телефонія, яка, між іншим, створила не один десяток нелегальних робочих місць у Києві, та що про це думають спеціалісти мобільного звя’зку, читайте в наступному суботньому номері).