Екскурс в історію словника

Щороку 9 листопада в нашій державі відзначається День української писемності і мови. У зв’язку з цією подією та на виконання Комплексної програми розвитку і функціонування української мови «Українська мова в українській столиці», затвердженої Київським міським головою Олександром Омельченком, за ініціативи та фінансової підтримки Головного управління з питань внутрішньої політики Київської міської державної адміністрації спільно з Музеєм книги і друкарства України та Українським мовно-інформаційним фондом Національної Академії наук України відбудеться тематичне зібрання представників науково-педагогічної громадськості під назвою «Український словник: від рукописного до електронного».

На святі буде представлено унікальну ретроспективну виставку словників, що беруть свій початок ще з XI століття. Передбачено також короткий екскурс в історію українського словника. Родзинкою заходу стане презентація нового випуску єдиного повномасштабного українського електронного словника – інтегрованої лексикографічної системи «Словники України», перша версія якого побачила світ 2001 року. Вона не має аналогів у світі, адже одночасно в електронному вигляді подає інформацію п’яти словників, фіксучи понад 186 тисяч слів, відображаючи словозміну, транскрипцію, а також подає довідки з фразеології, синонімії та антонімії. Загальний обсяг інформації у традиційному вимірі сягає понад 70 тисяч сторінок.

Участь у святі братимуть науковці академічних інститутів, працівники видавництв, вищих та середніх навчальних закладів, провідних бібліотек міста, ЗМІ, студенти. Свято відбудеться 8 листопада о 15.00 в Музеї книги і друкарства України (вул. Січневого повстання, 21, корп. 9). Контактні телефони: 254-18-48; 254-15-05.

Інф. «ВК»