Як перебороти зимову сонливість

Восени і взимку багато хто постійно клює носом – навіть удень хочеться поспати. Саме в цей період найчастіше виникає сезонний розлад сну. Він характерний для північних країн, де півроку світло й тепло, а півроку – холодно. Зменшення кількості сонячного світла викликає в багатьох людей пригніченість, погіршення настрою, дратівливість, сонливість.

У такому разі слід застосувати лікування фототерапією. Це не важко виконувати в домашніх умовах. Слід лише по дві години щодня посидіти під джерелом яскравого світла. Наприклад, читати біля яскравої лампи денного світла, встановленої на відстані 50-80 см від очей. Через певний час млявість і сонливість куди й подінуться.

Річ у тім, що наше око – це, по суті, фотоелемент, пов’язаний з гіпофізом. У відповідь на вплив світла ця залоза починає виробляти певні гормони. Якщо світла мало, продукування гормонів знижується, і людина стає сонливою. Але щойно ми одержуємо досить світла, виробництво гормонів активізується, і ми знову почуваємося активними і бадьорими.

Швидко впоратися з сезонним розладом сну допоможе філіжанка кави чи міцного чаю. Однак застерігаємо – це екстрені заходи, і користуватися ними потрібно якомога рідше. Тому краще вдатися до профілактики. Вона досить проста, але діє напрочуд ефективно: прийом вітамінів. А ще намагайтеся, щоб у вашому раціоні було побільше свіжих овочів і фруктів. Тоді зимова сонливість відступить.