Донеччани голосували у Москві

Громадська ініціатива «Знаю!», яка проводила паралельний підрахунок голосів на виборах, оприлюднила перші результати. Поки що це лише дані із закордонного виборчого округу. Але вони істотно відрізняються від офіційних результатів.

Центрвиборчком повідомив, що за кордоном переміг Віктор Янукович (приблизно 47,3% голосів), а Віктор Ющенко набрав 43,3%. Проте представники громадської ініціативи «Знаю!» стверджують, що насправді перемогу в закордонному окрузі здобув лідер коаліції «Сила народу»: за нього проголосувало 64,17% виборців, а чинний прем’єр здобув лише 29,15%. На деяких дільницях перевага Ющенка була беззаперечною, приміром, у Нью-Йорку він отримав понад 95% голосів, а його головний опонент – лише 3,5%.

У закордонному окрузі зафіксовано чимало порушень виборчого законодавства. Зокрема, до Москви приїхали голосувати 400 донеччан із відкріпними талонами. А в Молдові членам виборчих комісій погрожували, намагалися підкупити їх та навіть виганяли з дільниць. Не обійшлося і без масових помилок у списках виборців.

Співзасновник громадської ініціативи Дмитро Потєхін зауважив, що виборці активно допомагали проводити альтернативний підрахунок голосів. На «гарячу» лінію зателефонували понад 21 тисяча осіб, які повідомили результати із окремих дільниць, а також розповіли про порушення під час голосування. Така активність електорату допомагала перешкодити багатьом спробам фальсифікації виборів. А це, на думку пана Потєхіна, свідчить, що в Україні сформувалося громадянське суспільство, де люди здатні чинити опір протизаконним діям. Перед другим туром ініціатива «Знаю!» спрямовує діяльність на запобігання правопорушенням на ознайомлення виборців із їхніми правами. Активісти сподіваються, що завдяки цьому повторне голосування буде більш демократичним.