Обнова для світлофора

На зміну старим скляним світлофорам нині приходять нові – світлодіодні. Тож, коли яскраво світить сонце, кольори сучасних регуляторів транспортного та пішохідного рухів, на відміну від своїх попередників, не зливаються в єдину засліплюючу пляму.

Чіткий колір за будь-яких погодних умов – це лише одна із багатьох переваг сучасних світлодіодних світлофорів, які уже успішно працюють на деяких вулицях та перехрестях столиці.  Ці прилади розробили фахівці спецiального конструкторсько-технологiчного бюро з дослiдним виробництвом (СКТБ з ДВ) Інституту фізики напівпровідників НАНУ. Заступник директора з питань  науки закладу Володимир Маслов зазначив, що розробку перших світлодіодних світлофорів профінансувала столична держадміністрація. За його словами, витрати окупляться, бо нові пристрої приблизно в десять разів економніші у споживанні електроенергії (їх потужність лише 4 Вт).

Світлодіоди, окрім високої енергоефективності, мають чіткий напрямок випромінювання. П’ять яскравих та чітких кольорів (червоний, жовтий, зелений, синій, білий) не переплутаєш з іншими. А за бажанням замовника фахівці можуть змусити їх світити й з різними відтінками.

«Термін дії світлодіодів практично необмежений, – розповів «Вечірці» пан Маслов. – До того ж, на відміну від звичних, старих світлофорів, вони не створюють фальшивого фантомного ефекту, бо на роботу діодів яскраве сонце не впливає. Ця техніка працює за принципом – встановив і забув: світлодіодні світлофори практично не потребують обслуговування, бо в них нічого не перегоряє.

Але й це ще не вершина досягнень. Пан Маслов розповів, що нині науковці на основі новітніх розробок запропонували різноманітні світлотехнічні прилади для комунальних потреб міста: інформаційні табло з назвами вулиць, номерів будинків, покажчики зупинок міського транспорту тощо. Інформаційне табло зі світлодіодами коштує приблизно 400 гривень. За бажанням замовника, фахівці можуть зробити так, щоб воно автоматично вмикалося,  коли стає темно.