Війна з тероризмом триватиме

Хоч би що говорили, а все ж американці – щасливий народ. Країна, яка за територією та за кількістю населення поступається лише кільком державам у світі, на відміну від 47-мільйонної України, менше, ніж за добу, порахувала, і майже без нарікань, усі голоси і затвердила свого нового-старого президента.

Джордж Буш-молодший несподівано легко переміг свого опонента Джона Кері. На відміну від свого батька, якого не переобрали 1992 року, Буш-молодший очолить Білий дім удруге поспіль.

«Ми готові співпрацювати з будь-яким американським урядом», – заявив міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер. Його коментар відбиває ставлення німецького керівництва до виборів у США: «Для нас важливо розвивати в майбутньому співпрацю з нашим найважливішим партнером і союзником за межами Європи».

Такої позиції дотримуються далеко не всі політики в Європі.

Симпатії напередодні виборів у США уряди європейських країн офіційно не висловлювали. Лише прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі відкрито підтримав Джорджа Буша. Відомо також, що до другого терміну правління Буша схвально ставиться більшість східноєвропейських урядів, зокрема Польща та Росія.

Поразка Буша стала б ляпасом для глави уряду Великої Британії Тоні Блера, зауважують оглядачі. Однак, як зазначає британська преса, у перспективі сам Блер сподівається позбутися невигідного для нього іміджу «пуделя Буша», що з’явився внаслідок підтримки Лондоном війни з Іраком. Адже більшість населення Великої Британії виступає проти цієї війни.

Найрадикальнішою щодо Буша є позиція Франції. «Краще будь-хто інший, але не Буш», – так характеризували оглядачі ставлення Парижа до американських виборів. Упродовж чотирьох років правління Буша відносини між США та Франції були дуже прохолодними. Утім, від майбутнього глави Білого дому французький уряд очікує нових кроків у напрямі налагодження кращих трансатлантичних відносин.

Серед німецьких політиків, які прокоментували перебіг виборів у США, більшість вбачала в переобранні Джорджа Буша позитивні моменти. Як, приміром, заступник голови комітету з закордонних справ бундестагу Ганс-Ульрих Клозе: «У випадку з Бушем ми вже знаємо, з ким маємо справу, навіть якщо не всім у ньому все подобається. З ним пов’язана певна послідовність і не виникне часового вакууму. Адже новому президентові потрібно було б шість-сім місяців, щоб створити дієздатний уряд».

Висловив свою позицію і посол США в Україні Джон Гербст. «Вважаю, що наша політика щодо України буде стабільною. І залежатиме від того, що тут відбуватиметься. Упродовж останніх 10-12 років наша політика щодо вашої країни була практично незмінною й послідовною».

Керівник парламентського комітету з питань європейської інтеграції, колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк вважає, що американська адміністрація переглядатиме відносини з Україною залежно від виборів у самій Україні.