Як гуртожитку стати ошатним житлом?

Колишній гуртожиток на вулиці Гоголівській,17 (Шевченківський район), ставлять на реконструкцію. Аварійну будівлю на дев’ять поверхів планують укріпити і дещо осучаснити фасад. Проект інвестиційний, тож квартири в оновленій споруді продаватимуть. Ці плани архітекторів обговорювали на містобудівній раді в Головкиївархітектурі.

На фасаді колишнього гуртожитку розташують балкони, замість технічного поверху буде мансарда. Уздовж автошляху планують зайняти тротуар, розширивши таким чином площу офісів, під які віддають перші два поверхи споруди. У будинку заплановано 46 квартир (6 однокімнатних, 32 двокімнатних, 7 трикімнатних і одна чотирикімнатна). Сучасним плануванням помешкань головний архітектор проекту Лариса Чекурда не порадувала: квартири залишаються мініатюрними й вузькими, у них не передбачено комор, а власникам автомобілів ніде буде паркуватися. Замовник запевняв членів містобудівної ради, що 50 відсотків квартир віддадуть для фонду відселення, і в них начебто житимуть люди, які тимчасово переїхали з аварійних будинків у центрі міста. Проте жодного документа, який би ці наміри підтверджував, він не надав.

Доцільніше знести аварійну споруду і розробити інвестиційний проект усього кварталу. При цьому зберегти пам’ятки архітектури, що є у кварталі, обмеженому вулицями Тургенєвська, Воровського, Гоголівська. Тоді передній ряд будинків залишиться таким, як і був, а от новобудови з вищою поверховістю, що зводитимуть  у глибині кварталу, не псуватимуть вигляду унікальних історичних об’єктів. Таку думку висловив під час розгляду проекту реконструкції гуртожитку Руслан Кухаренко, заступник начальника Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини – начальник Управління охорони культурної спадщини міста Києва. І запропонував перенести соціальне житло для відселення, приміром, у район станції метро «Харківська». Тоді за кошти, передбачені на реконструкцію одного старого гуртожитку, вдасться звести кілька житлових будинків на 16 поверхів! «Аварійна будівля підлягає безумовному знесенню, бо загрожує життю людей», – заявив Анатоль Кармінський, начальник служби Київдержміськекспертизи.

Проте дискусія виявилася непродуктивною, і містобудівна рада загалом схвалила цей проект, бо головний архітектор Києва Василь Присяжнюк нагадав присутнім, що сесія Київради вже ухвалила рішення про реконструкцію гуртожитку на вулиці Гоголівській. Щоправда, містобудівна рада рекомендувала замовникові трансформації КП «Спецжитлофонд» і проектній організації АТ «Київдіпропобут» зробити техніко-економічне обґрунтування робіт. Потрібно порівняти вартість посилення конструкції будівлі з її знесенням та зведенням на цьому місці нового будинку. Рада запропонувала архітекторові передбачити засклені балкони, аби мешканці не робили цього на свій розсуд та смак. До того ж повітря навколо будинку перенасичене викидами автомобілів: Гоголівська та Воровського задихаються від транспорту, тож тут конче потрібні паркінги.