Робочих місць вистачить усім

Начальник управління політики зайнятості Головного управління праці та зайнятості КМДА Вікторія Силенко навела «Вечірньому Києву» цікаву статистику.

– У попередній аналогічній програмі містилися позитивні прогнози у сфері зайнятості, – каже Вікторія Леонідівна. – Вони виправдалися, а програмні завдання – виконано. Київ вийшов на провідні позиції серед інших регіонів України за рівнем зайнятості населення, а безробіття в столиці практично немає. Очікується, що до кінця року працюватиме понад 1,34 млн. киян у віці 15-70 років. У сфері малого бізнесу на початок року було зайнято 520 тис. осіб, або 30 відсотків працездатного населення. У цій сфері кількість робочих місць збільшуватиметься. Адже за чотири роки кількість суб’єктів підприємницької діяльності в столиці зросла в 1,4 раза і становить 113,5 тис. юридичних осіб і 128,2 тис. – фізичних. На великих і середніх підприємствах торік створено 26,8 тис. робочих місць. Укладено 52,1 тис. трудових угод між фізичними особами та найманими працівниками. Кількість вакансій на ринку праці становить понад 21 тис. (для порівняння: 1996 року їх було лише 1460).

Найближчим часом очікується створення 105 нових робочих місць у Голосіївському районі, понад 700 – у Деснянському, 560 – у Святошинському, понад 800 – у Печерському. Загалом 2005 року прогнозується створення у сфері економіки 27,7 тис. робочих місць. До 2008-го щороку їх з’являтиметься до 28,5 тис. Водночас через реорганізацію виробництва наступного року очікується вивільнення майже 9,1 тис. осіб в обробній промисловості, торгівлі, сфері операцій з нерухомістю, юридичних послуг тощо. У подальшому можна очікувати вивільнення щороку 6,9 – 8,5 тис. працівників. Але робота для кожного з них знайдеться.